Nove kriminalne dileme: Fokus na Cyber Bezbednost – Predavanja Internacionalne Policijske Organizacije

Predavanje Internacionalne Policijske Organizacije fokusiralo se na složene izazove cyber bezbednosti, naglašavajući ključne probleme kao što su anonimnost dark weba i njegova uloga u omogućavanju nezakonite trgovine drogom, trgovine ljudima, i drugih oblika cyber kriminala. Dodatno, istražena je i zloupotreba video igara za komunikaciju među kriminalcima, regrutaciju i radikalizaciju mladih, ukazujući na potrebu za jačom međunarodnom saradnjom i razvojem efikasnih strategija za borbu protiv ovih sveprisutnih digitalnih pretnji.

242
- Sponzor članka -hikvision srbija

11 februara 2024. godine, Internacionalna Policijska Organizacija (IPO) organizovala je predavanja u Hotelu M u Beogradu, fokusirajući se na kompleksnu sliku Cyber bezbednosti. Istaknuti govornik, gospodin Miloš Andrić, izložio je dominantne kriminalne aktivnosti u oblastima trgovine kripto valutama, Dark web-a i nezakonitih aktivnosti unutar industrije video igara.

Objašnjavajući nijanse, Andrić je istakao najčešće vrste zločina povezane sa trgovinom kripto valutama. Najučestalije među njima, kako je istaknuto, su pranje novca, nezakonita trgovina drogom i krijumčarenje ilegalne robe. Naglašavajući alarmantni trend zloupotrebe kripto valuta za finansiranje terorizma i kupovinu oružja, Andrić je ukazao na hitnost potrebe za međunarodnom saradnjom i razvojem efikasnih regulativa u cilju suzbijanja ovih opasnih praksi.

Osim toga, diskusija je otkrila virtualnu dimenziju trgovine oružjem kroz korišćenje 3D štampača za proizvodnju oružja, naglašavajući evoluciju prirode kriminalnih aktivnosti.

Proučavajući dark web, učesnici su upoznati s mnoštvom zloupotreba omogućenih njegovom anonimnošću. Nezakonita trgovina drogom, trgovina ljudima i razne forme sajber kriminala dominiraju ovim skrivenim prostorom, predstavljajući značajne izazove za policijske agencije širom sveta.

Posebno intrigantan aspekt koji je razmatran bio je regrutovanje i radikalizacija mladih kroz video igre. Gospodin Andrić je istakao da video igre ne samo što omogućavaju kriminalcima da komuniciraju neprimetno, već takođe služe kao platforma za regrutaciju mladih i širenje ideologija koje promovišu nasilje i ekstremizam. Ova digitalna sredina, često bez adekvatne kontrole ili nadzora, može lako postati prostor za manipulaciju mladih umova i potencijalni izvor budućih kriminalnih aktivnosti.

Razumevanje osnovnih principa Malware i metoda zaštite od njega ključno je za očuvanje bezbednosti računarskih sistema i ličnih podataka, naveo je Andrić. Kroz analizu najnovijih trendova u oblasti Malware i upoznavanje sa efikasnim sigurnosnim merama, učesnici su bili u mogućnosti da steknu dragoceno znanje koje će im pomoći u zaštiti sopstvenih sistema i mreža od potencijalnih pretnji. Osim toga, rasprava o Malware pružila je učesnicima uvid u kompleksnost savremenih sajber pretnji i neophodnost stalnog usavršavanja i praćenja najnovijih tehnoloških razvoja radi adekvatne zaštite.

Događaj je okupio članove IPO-a iz cele Srbije, podstičući dinamičnu razmenu ideja i strategija za borbu protiv novih pretnji.

IPO je organizacija, sa Specijalnim konsultativnim statusom u Ujedinjenim nacijama (ECOSOC) od 2022. godine, posvećena edukaciji građana o iznenadnim i vanrednim situacijama, borbi protiv trgovine ljudima, zloupotrebi droga, radikalizaciji, ekstremizmu, vršnjačkom nasilju, zloupotrebi interneta i drugim negativnim pojavama bezbednosti.

IPO
Ilija Životić i Miloš Andrić

Osnovana 2018. godine brzo je stekla podršku stotina članova koji su se pridružili iz cele Srbije. U narednim godinama, njen uticaj se proširio i van nacionalnih granica, intrigirajući građane i stručnjake iz oblasti civilne bezbednosti gradeći partnerstva sa sličnim organizacijama u regionu, otvarajući put za proširenje aktivnosti i članstva.

2020. godine, IPO je postala jedina srpska organizacija civilne bezbednosti sa članstvom u UN Komitetu za narkotike i Alijansi protiv korupcije, obe pod okriljem Ujedinjenih nacija. Ovi uspesi su svedočanstvo zajedničkih napora članova IPO-a.

Aktivnosti organizacije obuhvataju tribine, seminare i publikacije sa ciljem unapređenja svesti o bezbednosti i podsticanja saradnje između građana i bezbednosnih agencija sa krajnjim ciljem stvaranja bezbednijeg sveta u kome živimo.

Budući planovi IPO-a usmereni su ka brojnim projektima i podizanju svesti o novim pojavama koje ugrožavaju bezbednost. Ova organizacija će nastaviti da istražuje i analizira evoluciju kriminalnih aktivnosti, prilagođavajući svoje aktivnosti kako bi odgovorila na nove izazove. Cilj je kontinuirano obrazovanje građana o aktuelnim pretnjama i promovisanje preventivnih mera kako bi se očuvala bezbednost i integritet zajednice.

Ukoliko imate istu viziju, postanite deo Internacionalne Policijske Organizacije (IPO). Kao član IPO-a, imaćete priliku da se pridružite globalnoj mreži stručnjaka i strastvenih pojedinaca koji aktivno doprinose unapređenju bezbednosti zajednica. Članstvo će Vam omogućiti pristup najnovijim informacijama, resursima i obukama u oblasti bezbednosti, kao i mogućnost da učestvujete u projektima i inicijativama koje imaju za cilj suzbijanje kriminala, sprečavanje terorizma i zaštitu ljudskih prava.

4.7/5 - (4 votes)
Prethodni članak10 razloga zbog kojih kompanija mora uraditi procenu rizika
Sledeći članakNa margini: “Profit iznad bezbednosti” čak i kada su deca u pitanju?