Na margini: “Profit iznad bezbednosti” čak i kada su deca u pitanju?

U žiži američkog senata, predstavnici vodećih društvenih mreža suočili su se s teškim pitanjima o bezbednosti dece online, ističući duboki jaz između profita i zaštite mladih korisnika. Ovo saslušanje razotkriva alarmantne trendove zlostavljanja i eksploatacije na internetu, zahtevajući hitnu akciju i preispitivanje prioriteta industrije.

103
Na margini: “Profit iznad bezbednosti” čak i kada su deca u pitanju?
Illustration: Lazaro Gamio / Axios
- Sponzor članka -hikvision srbija

Saslušanja koja se odigravaju u Americi u okviru senata često pridobijaju veliku pažnju javnosti, a jedno od njih odigralo se nedavno, 31. januara.

Ovom prilikom saslušanju su prisustvovali predstavnici kompanija trenutno najznačajnijih društvenih medija, a to su Instagram, Facebook, TikTok, Discord, X iliti Twitter i Snapchat.

Ovo je bila retka situacija da pitanja mogu biti postavljena direktno predstavnicima ovih kompanija. Tema zbog koje je saslušanje i održano bila je bezbednost dece na internetu, tačnije posledice korišćenja interneta i društvenih medija.

Prisustvovale su takođe i porodice dece koja su nastradala upravo zbog aktivnosti na društvenim  mrežama, koje su nažalost mnogobrojne i obuhvataju opseg od uznemiravanja na internetu pa sve do seksualne eksploatacije fotografija, a sve to neminovno utiče na korisnike interneta, pogotovo one najmlađe. Nažalost, svedoci smo toga da ovi primeri nisu nepoznanica i na našim prostorima, a epilog bi nekada završio i suicidom, zbog  “običnih komentara“.

bezbednost dece na intrenetu
Photo: Euronews

Porodice, ali i senatori koji su postavljali pitanja predstavnicima društvenih medija smatraju da oni nedovoljno koriste resurse koje imaju na raspologanju.

Predstavnici zakona su se složili sa izjavom jednog od senatora, a to je da evidentno postoje dobre i loše strane društvenih medija, samo se sa lošim stranama niko nije pozabavio.

SEXTORTION – Sa čime se suočavaju naša deca i šta roditelji treba da znaju?

Jedna od tema bila je i seksualno iskorišćavanje u onlajn svetu. Senator Kruz je postavio pitanje vezano za Instagram upozorenje koje se pojavljuje kada pojedinci pretražuju sadržaj koji može biti vezan za seksualno zlostavljanje dece. Sporan momenat je bio zato što je to upozorenje nudilo dve opcije: prva se tiče dodatnih resursa i informisanja o toj temi na koju pojedinci mogu kliknuti dok druga, zapravo sporna opcija, nudi mogućnost da se sadržaj pogleda uprkos upozorenju, to jest, bez ikakvih posledica. Na ovo pitanje, zašto se Instagramov tim nije na adekvatan način suočio sa ovom problematikom i zašto je dopustio da uopšte postoji druga opcija, Zuckerberg je rekao da je to jer nisu uvek sigurni da li je u pitanju sadržaj seksualnog zlostavljanja dece, već samo ostavljaju mogućnost za to.

Takođe, jedna od i te kako problematičnih situacija koja se tiče Instagrama je takođe spomenuta, a to je slučaj iz 2019. godine kada su kompanijom kružili mejlovi koji su upozoravali na rizik od smrti zbog algoritma koji je preporučivao sadržaj o samopovređivanju i ubistvu.

CRVENI ALARM: Šta nam govore skriveni heštegovi i koji su bezbednosni rizici dece i mladih na internetu?

Kad je reč o statistici, ona svakako ne ide u prilog dobrim stranama društvenih medija. Izneta je informacija da je čak 24% korisnika društvenih medija uzrasta 13-15 godina u poslednjih 7 dana primilo neku vrstu neželjenih seksualnih poruka na svojim profilima. Takođe je primećen porast eksplicitnih slika dece, uključujući i one koje su kreirane pomoću veštačke inteligencije.

Mark Zuckerberg, predstavnik Instagrama i Facebook-a, je u svom uvodnom govoru rekao kako nije mislio da postoji veza između njegovih platformi i negativnog uticaja na mentalno zdravlje tinejdžera i mladih ljudi. Dok je s druge strane senator Graham izjavio da prisutni predstavnici imaju proizvod koji ubija ljude.

Jedan od glavnih nedostataka je zakonska regulativa, jer su prisutni izneli stav da bi porodice žrtava trebalo da budu u mogućnosti da ih tuže, na šta je Zuckerberg odgovorio da oni već uveliko primaju tužbe. Ali se onda postavlja pitanje, ako je tako, koji je tačno onda efekat tužbi ukoliko ne vidimo da je došlo do iole primetnih posledica po njih?

Na saslušanju je istaknuto i da mora doći do usvajanja akta o bezbednosti dece onlajn. Da li će ovo saslušanje doprineti nekoj osetnoj promeni ostaje da vidimo, ali veliki nedostatak prema mnogim komentatorima saslušanja je taj što ne postoji neki zakon ili akt na globalnom nivou koji bi predstavljao ujedinjen odgovor na ovaj problem. Da li može postojati ujedinjenost bar kada ja reč o deci?

ŠTA APLIKACIJA „TIK TOK“ RADI SA PODACIMA NAŠE DECE?

Na kraju dana, najranjivija kategorija su upravo deca i mladi tinejdžeri jer su oni ti koji su najosetljiviji na sadržaj na internetu. Oni imaju najviše poteškoća da ostanu imuni na njegove loše strane, a uglavnom ga baš oni i najčešće koriste. Iako znamo da ovaj problem pogađa sve, nezavisno od starosne dobi, često i mnogo stariji od njih ne znaju kako da izađu na kraj sa ovim problemom.

U našoj zemlji u poslednje vreme postoji sve više inicijativa koje propagiraju brigu o deci na internetu, o čemu će biti više reči u jednom od narednih tekstova, ali ne zaboravimo da bismo na internetu trebali da budemo bezbedni svi i da znamo da postoje institucije koje će prepoznati ovaj problem i videti njegove prave razmere, bez umanjivanja.

5/5 - (4 votes)
AUTORTamara Krivokuća
IZVOREuronews
Prethodni članakNove kriminalne dileme: Fokus na Cyber Bezbednost – Predavanja Internacionalne Policijske Organizacije
Sledeći članakZaštita privatnosti u eri digitalnog nadzora: Kakve su nam perspektive?