Obična ili iscenirana provala rezidencije hrvatske ambasade u Skoplju?

Makedonija je, posle poslednjeg incidenta od 01. novembra ove godine, kada je izvršena teška krađa u rezidenciji Danijele Barišić, hrvtaske ambasadorke u Skoplju, nedvosmisleno postala poligon nadmetanja obaveštajnih službi u regionu, gde se regionalne bezbednosne službe koriste kao instrument u rukama velikih obaveštajnih sistema

159
Obična ili iscenirana provala rezidencije hrvatske ambasade u Skoplju?
- Sponzor članka -hikvision srbija

Tragom vesti,  da su u večernjim časovima 01. novembra ove godine, nepoznate osobe nasilno upale u rezidencijalni objekat ambasadorke u ulici Todora Aleksandrova u Skoplju, i tom prilikom izvršili krađu, utisak je, nisu se posebno bavili makedonski, ali ni mediji u Hrvatskoj.

Da postoji neskalda između onoga šta se dogodilo i onoga kako želi da se predstavi, ukazuju i štura medijska saopštenja zvaničnika. Prvo su makedonski mediji naveli, na osnovu izjave makedonske policije,  da je Ambasada Hrvatske prijavila policiji da je u rezidenciji izvršena teška krađa, a onda je hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova prenelo da je u zgradi rezidencije izvršena provala kojom prilikom je pričinjena manja materijalna šteta.

U saopštenju makedonske policije naovdi se da je reč o izvršiocu, a u izjavi hrvatskog ministarstva da je reč o nepoznatim počiniocima.

Teško je poverovati da je neko tek tako, slučajno obio i ušao u zgradu rezidencije, pa bilo da je reč o bilo čijem rezidencijalnom objektu i u bilo kojoj državi. Teško je poverovati da su lopovi toliko bili očajni ili neupućeni da su pokrali zgradu, koja je obezbeđena najsavremenijom video i tehničkom zaštitom, i verovatno fizičkim obezbeđenjem. Teško je poverovati u naivnost lopova da će u zgradi rezidencije naći posebne dragocenosti koje lako mogu da iznesu i preprodaju na crnom tržištu. Teško je poverovati da bi se na takav korak odvažio i neko ko je pod dejstvom alkohola ili narkotičkih sredstava.

Da je u navedeno teško poverovati, odnosno da se može posumnjati da je reč o običnoj krađi, upućuje i to da je takvog ili takve razbojnike trebalo lako privesti pravdi, imajući u vidu sistem obezbeđenja i kontrole.

Ostaje utisak, da ukoliko je i bilo nasilnog ulaska u rezidencijalni objekat, da je možda reč o pokušaju tajnog uslaska, pitanje je samo sa pozcije službi bezbednosti uspelog ili neuspelog. Možda nasilni upad i nestanak određenih dragocenosti (za koje policija navodi da još nije tačno utvrđeno šta je nestalo) predstavlja pokušaj izuzimanja određenih dokumenta ili bezbednosno interesantnih sadržaja.

U svakom slučaju, ukoliko je nasilnog ulaska bilo ostaje puno posla za hrvatsku kontraobaveštajnu službu, u pravcu određivanja ko je imao interes i mogućnost da izvrši upad u rezidencijani objekat, šta je otuđeno, ili možda, da li je i šta od tehničkih sredstava postavljeno u zgradi.

Da li je reč o slučajnosti ili o ozbiljnom nastupu obaveštajnih službi u Makedoniji pokazaće budući politički događaji, jer još uvek nisu dati odgovori ni na skorašnji diplomatski odgovor Srbije, kada su srpske diplomate bile povučene iz Makedonije, što je, sve je očiglednije, bilo pre svega povezano sa bezbednosnim razlozima, a samo je reakcija bila diplomatka.

5/5 - (7 votes)
Prethodni članakKako sprečiti vršnjačko nasilje? Opština Zemun prva pokrila sve škole video nadzorom
Sledeći članakNa svake 53 sekunde u svetu se ukrade 1 laptop: Koliko su bezbedni vaši podaci?