Kako Facebook direktno ugrožava našu privatnost?

Nije tajna da nekada najpopularnija društvena mreža na svetu Facebook, već godinama unazad traži brojeve telefona svojih korisnika kako bi mogli da primaju poruke, ali i da lakše dođu do svog profila kada zaborave lozinku. Međutim, propust koji se nedavno dogodio zaprepastio je mnoge

447
Kako Facebook direktno ugrožava našu privatnost?
- Sponzor članka -hikvision srbija

Naime, pretraga korisnika prema broju mobilnog telefona nekima se činila kao korisna opcija. Međutim, ovim je takođe omogućeno da se lako dođe do svakog ko ima profil na popularnoj mreži, ukoliko se on bar jednom ulogovao preko svog mobilnog telefona.

Ovo je proteklo bez većih kontraverzi oko ugrožavanja privatnosti, sve dok nedavno nije otkriveno da greška u jednom alatu za oglašavanje na toj društvenoj mreži, može da otkrije broj telefona korisnika koji su posetili određene internet stranice.

Činjenica da su oglašivači lako mogli da dođu do brojeva telefona korisnika Facebook-a ne samo da je značajno sigurnosno pitanje, već predstavlja i direktno kršenje politike korišćenja i zaštite podataka.

Iako iz ove kompanije poručuju da niko nije zloupotrebio brojeve mobilnih telefona korisnika, ostaje nejasno zbog čega im je trebalo toliko dugo da priznaju grešku i otklone propust, s obzirom na to da je problem otkriven još u maju 2017. godine.

Treba podsetiti da je samo tokom prošle godine Facebook isplatio gotovo milion dolara u nagradama za otkrivene bezbednosne propuste, što dovoljno govori o tome koliko je ova društvena mreža puna sigurnosnih propusta i grešaka.

Osim toga, belgijski poverenik za zaštitu privatnosti podataka je oktobra prošle godine zatražio od suda da primora Facebook da prestane da prikuplja podatke u reklamne svrhe, pod pretnjom novčane kazne u iznosu od 250.000 evra koliko bi kompanija morala da plaća na dnevnom nivou. Slični slučajevi zabeleženi su u Francuskoj, Holandiji i Španiji.

Stručnjaci za bezbednost upozoravaju da ima još mnogo propusta kada je reč o zaštiti podataka, posebno u programu namenjenom oglašivačima, i da je samo pitanje vremena kada će se dogoditi veći hakerski napad koji bi mogao direktno ugroziti podatke i identitete miliona korisnika širom sveta.

5/5 - (1 vote)
IZVORblic.rs
Prethodni članak6 jednostavnih načina da prepoznate lažnu elektronsku poštu
Sledeći članakNovi zakon donosi nova pravila i veću podršku dobrovoljnim vatrogascima