Poštovanje privatnosti zaposlenih: Koje su granice poslodavaca?

Zakon o zaštiti podataka o ličnosti je temelj zaštite privatnosti svih, pa tako i zaposlenih. Poslodavac mora biti svestan poverljivih podataka svojih zaposlenih i nikada ne treba pristupati olako zaštiti njihove privatnosti.

52
https://unsplash.com/photos/classified-page-5-newspaper-selective-focus-photography-bSlHKWxxXak
- Sponzor članka -hikvision srbija

Zakon o zaštiti podataka o ličnosti je temelj zaštite privatnosti svih, pa tako i zaposlenih. Poslodavac mora biti svestan poverljivih podataka svojih zaposlenih i nikada ne treba pristupati olako zaštiti njihove privatnosti.

U praksi se često sreće scenario gde poslodavci, baš zato što se nalaze na visokim pozicijama u okviru organizacije, smatraju da imaju pravo da pristupe svim informacijama koje su im potrebne. I da neretko u tim situacijama “preskoče” određene korake i pravila.

Veliku ulogu igra i autoritet koju nadređeni imaju, pa se tako automatski pretpostavlja da ukoliko šef traži pristup određenim informacijama, mora da ima dobar razlog za to. Ukoliko to spojimo sa nedovoljnom svesnošću zaposlenih o ovoj temi kao i nepoznavanju svojih prava, dobijamo stanje u organizacijama gde se o privatnosti vodi računa jedino na papiru.

U tom slučaju, veliki broj zaposlenih ni ne zna koje su to zapravo granice poslodavca kada je reč o njihovoj privatnosti.

Za početak, da razjasnimo koje stvari nikako ne bi trebalo da budu interes Vašeg poslodavca:

– Bračni status i zasnivanje porodice

– Vaše političko opredeljenje

– Pitanje veroispovesti

– Podaci o Vašem zdravlju (sem ukoliko ne radite na takvoj poziciji gde je neophodno da poslodavac ima uvid u Vaše zdravstveno stanje zbog rizika koje to poslovno mesto nosi sa sobom)

– Vaša imovina i prethodna primanja..

Ovi i slični primeri su jedan deo informacija koje se tiču Vaše privatnosti, koje poslodavci uglavnom pitaju prilikom zapošljavanja, ali na Vama je da znate da ovakva i slična pitanja apsolutno ne bi trebalo da budu predmet njihovog interesovanja. A još manje da utiču na njihovu odluku o Vašem daljem angažovanju.

Poseban deo privatnosti zaposlenih su i podaci koji se prikupljaju pomoću video nadzora.

VIDEO NADZOR I ZAPOSLENI: Zašto me snimaš na radnom mestu?

Video nadzor se ne sme postavljati „na svoju ruku“. Nakon izmena i dopuna Zakona o privatnom obezbeđenju, postavljanje video nadzora mora biti obavljeno strogo u skladu sa zakonom. Obaveštenje o tome da je objekat pod video nadzorom mora da sadrži sve potrebne elemente propisane zakonom. I takođe, mora postojati osnovan razlog za uvođenje video nadzora kao i da on bude postavljen na tačno predviđenim mestima.

Ovo takođe važi i ukoliko u firmi postoje biometrijski sistemi zaštite.

Još jedno mesto gde privatnost zaposlenih može biti ugrožena je i prilikom nadzora njihovog rada od strane poslodavca.

Od 2020. godine i pandemije korona virusa, svedoci smo da je rad od kuće znatno zastupljeniji nego ranije. Poslodavci su imali dileme da li će i koliko takav rad biti produktivan, kao i na koji način mogu da prate rad svojih zaposlenih. Neki su tu otišli korak dalje i preduzeli određene korake u nadzoru svojih zaposlenih. Iako postoji opravdan interes poslodavaca da zaštite svoje poslovanje, ipak moraju biti ispoštovana određena pravila i procedure kad je reč o nadzoru.

Zaposleni pre svega moraju biti upoznati ukoliko na svom računaru imaju instaliran softver koji prati njihovu aktivnost. Sve što se tiče privatnosti zaposlenih mora biti transparentno i jasno istaknuto. I isto tako objašnjeno zaposlenima, uz navođenje validnih razloga.

Takođe, uvek imate pravo da znate kojim to sve podacima Vaš poslodavac ima pristup i u koje svrhe ih koristi. Ukoliko posumnjate da je nadređeni prešao granice i narušio Vašu privatnost, kao i da je došlo do neovlašćenog prikupljanja podataka, uvek se možete obratiti Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Imajte svest o tome koja su vaša prava i šta je sve Vašem poslodavcu dozvoljeno, a šta nikako nije. Zakon o zaštiti podataka o ličnosti je u najvećoj meri adaptiran prevod GDPR-a i od velike je važnosti podsećati ga se s vremena na vreme. Jer ne možete znati da su Vaša prava ugrožena, ukoliko ni ne znate koja su ona.

Zbog širokog spektra ove teme, najbolje je da u svakoj organizaciji budu donete odgovarajuće procedure kao i pravilnik koji bi tačno i precizno regulisao ovaj domen. U tom slučaju i poslodavac bi mogao da definiše određena ograničenja, ukoliko njegovi zaposleni imaju pristup osetljivim podacima. Benefiti su obostrani.

A što se poslodavaca tiče, ukoliko kao prioritet stavljate transparentnost i srazmernost u svom radu i zaštiti svog poslovanja, postoji velika šansa da na taj način nikada nećete ugroziti privatnost nekog od svojih zaposlenih. I pored toga što biste na taj način izbegli kazne, sačuvali biste i ugled svoje organizacije, što je daleko važnije.

5/5 - (2 votes)
Prethodni članakHSE 2024: Obeležava se Svetski dan Bezbednosti i zdravlja na radu
Sledeći članakKonferencija koju ne smete propustiti – Održivost i tehnologije u Facility Menadžmentu: Gde smo danas?