„Veliki brat“ na autoputu na auto-putu Banjaluka – Gradiška?!

Predviđeno je da auto-put Banjaluka – Gradiška u roku od dve godine bude pokriven sa 78 kamera, 42 SOS telefona, nekoliko stotina svetlosnih znakova, detektora, senzora…

502
veliki-brat-na-autoputu-na-auto-putu-banjaluka-gradiska
- Sponzor članka -hikvision srbija

Predviđeno je da auto-put Banjaluka – Gradiška u roku od dve godine bude pokriven sa 78 kamera, 42 SOS telefona, nekoliko stotina svetlosnih znakova, detektora, senzora… Za savremenu opremu i centar za kontrolu i upravljanje saobraćajem biće plaćeno 16,6 miliona maraka konzorcijumu koji čine banjalučki „Planetsoft“ i „Telegroup“ iz Beograda i Banjaluke.

„Autoputevi Republike Srpske“ ranije su raspisali tender za nabavku i ugradnju opreme za uspostavljanje sistema za kontrolu i upravljanje saobraćajem na auto-putu Banjaluka – Gradiška, a ugovor je nedavno dodeljen pomenutoj grupi preduzeća.

„Planetsoft“ Banjaluka u vlasništvu je preduzeća „Aragosta invest“ i Vedrana Jarića. „Telegroup“ je regionalna kompanija koja je već radila na sličnim poslovima i sistemima za kontrolu saobraćaja. Ovaj konzorcijum je bio jedini koji je ponudio prihvatljivu ponudu.

Isporuka robe će se izvršiti, a sistem implementirati i dovesti u funkcionalno stanje u roku od dve godine od dana zaključenja ugovora, uključujući i obuku osoblja „Autoputeva“ za rukovanje sistemom, prenosi portal CAPITAL.ba.

Kamere za brzinu i tablice, svetlosni znakovi, telefoni, senzori…

Ugovorom je predviđeno da izvođač  mora da uradi pripremne radove za polaganje kablovskog voda, da postavi razvodne ormare, obavi elektromontažne radove, postavi stubove za treptače, led lampe i svetiljke, semafore, merače brzine… Tu su i radovi na trafostanici Cerovljani i povezivanje s dalekovodom. Osim toga, neophodno je uspostavljanje sistema upravljanja, kontrole i nadzora saobraćajnih tokova.

O nepostojanju telefona za hitne pozive, već  praznih metalnih kućica za njih na auto-putu Banjaluka – Gradiška ranije je pisao poslovni portal CAPITAL.ba. Novi sistem podrazumeva postavljanje 42 SOS telefona, servera za snimanje govora i operatorske konzole.

Tu je i sistem za video nadzor, automatsko prepoznavanje registarskih tablica i automatsku detekciju incidentnih situacija. Ovaj sistem podrazumeva ugradnju 41 kamere za video nadzor, jasno propisanih tehničkih karakteristika, kao i 17 kamera za automatsku detekciju incidentnih situacija. Ove kamere moći će da detektuju zaustavljeno vozilo, ispale predmete, dim u tunelu, brzinu saobraćajnog toka, zauzeće snimane zone, individualnu brzinu vozila…

Za prepoznavanje tablica biće postavljeno čak 20 kamera, koje će snimati dan-noć na do tri saobraćajne trake sa prometom višim od 2.000 vozila po traci u svakom satu, a moći će da „uhvate“ i one koji voze 250 km/h.

Za kamere će biti instalirani i serveri i softveri neophodni za rad sistema u kontrolnom centru Mahovljani. Tu je i Sistem za upravljanje i kontrolu saobraćaja koji podrazumeva postavljanje 42 promenljiva saobraćajna znaka u led tehnologiji, a koji će prikazivati ograničenja brzine, smerove, stanje na putu…

Predviđeno je i 16 znakova zabrane preticanja koji će biti montirani na zid tunela, te 16 za ograničenje brzine i prikaz opasnosti u tunelu. Tu su i 24 znaka za kontrolu namene saobraćajnih traka, te 20 informacionih displeja. Svi znakovi će biti promenjivi i led osvetljeni, navodi se na portalu CAPITAL.ba.

Predviđeno je da budu instalirana i 34 kontrolera za upravljanje promenjivim saobraćajnim znakovima, 68 detektora za merenje brzine vozila, klasifikaciju vozila, merenje vremena između vozila i zauzetost traka. Postavljeni meteorološki senzori, detektori prekomerne visine vozila, barijere za zatvaranje tunela takođe su planirani ugovorom.

Takođe, planirano je instaliranje i Sistema za upravljanje podsistemima u tunelima, detektori ugljenmonoksida, brzine strujanja vazduha, temperature; zatim Sistema za upravljanje osvetljenjem na petljama, kao i sva neophodna oprema i mreža za kontrolni centar.

Na naplatnoj stanici Jakupovci predviđeno je da budu ugrađeni gumeni betonski štitnici, reflektujuće folije, retroreflektori, nadstrešnice, dodatne kamere, displeji i televizor za monitoring.

Rokovi i penali

Ugovorom je predviđeno da ukoliko isporuka robe bude kasnila krivicom ponuđača, istom sledi kazna od jedan odsto vrednosti naručene robe za svaki dan kašnjenja, s tim da ukupan iznos kazne ne može preći 10 odsto ukupno ugovorene vrednosti.

Plaćanje isporučene robe će se vršiti u iznosu od 10 odsto avansno uz dostavljanje fakture i avansne garancije, 70 odsto po mesečnim fakturama na osnovu isporučene robe i implementacije sistema, po pet odsto po potpisanom zapisniku o prijemu opreme i puštanju sistema u funkciju i po isteku garantnog perioda od 36 meseci, te 10 odsto po potpisanom zapisniku o uspešno izvršenom probnom radu sistema.

Vlasnik „Planetsofta“ Vedran Jarić potvrdio je za CAPITAL.ba da je njegovo preduzeće trenutno u fazi kompletiranja administrativnih i pripremnih radova za početak projekta.

„Očekujemo i operativni rad u skorije vreme. Neophodno je da mi kao konzorcijum, ali i investitor sprovedemo sve pripremne radnje definisane zakonom i uslovima tendera kako bi se stvorili uslovi za sam početak posla“, rekao je Jarić.

Jarić je dodao i da smatra da je izvodljivo posao završiti u definisanom roku od dve godine.

„Optimisti smo i verujemo da ćemo posao realizovati prije definisanog roka“, istakao je.

Tender za nadzor

„Autoputevi“ su raspisali i tender za nabavku usluga stručnog nadzora nad ugradnjom opreme na uspostavljanju sistema za kontrolu i upravljanje saobraćajem na autoputu Banjaluka – Gradiška, vrednosti 150.000 KM, a tender će biti otvoren do 27. avgusta.

5/5 - (1 vote)
IZVORCAPITAL.ba
Prethodni članakKafa u Starbaksu od sada i za bitkoine: Njujorška berza najavila mogućnost plaćanja bitkoinom
Sledeći članakSrbija vraća ekološki dug: Smanjena upotreba plastičnih kesa za čak 60 procenata!