DVOSTRUKA ZAŠTITA: KAD TELOHRANITELJ SRETNE DETEKTIVA

Kada telohranitelj sretne detektiva, ne mora nužno izgledati kao scena iz akcionog filma. Umesto toga, može biti početak plodonosne saradnje u kojoj se kombinuju veštine i znanja sa obe strane

183
Close-up of a secret service agent listening to his earpiece, side.
- Sponzor članka -hikvision srbija

Zamislite scenarij u kome klasičan telohranitelj – osoba obučena za fizičku zaštitu pojedinca, sretne detektiva – profesionalca obučenog da rešava misterije.

Na prvi pogled, njihove profesije možda izgledaju nespojivo jer sa jedne strane imamo telohranitelja koji je sinonim za metež i tuču, a sa druge strane detektiva koga svi zamišljamo u kancelariji sa monoklom među gomilom papira. Međutim, nije to baš tako. Obavljajući svoje dužnosti svako iz svog domena, oni su često dve strane iste medalje – borci za istinu i bezbednost.

Detektivi – Tragači za istinom

Detektivi su stručnjaci za istraživanje i dolaženje do relevantnih informacija. Rešavanje zagonetki, pronalaženje nestalih osoba, dokazivanje krivičnih dela, istraživanje različitih vrsta prevara su samo neke od njihovih aktivnosti. Svaki potez koji prati njihove naredne akcije bazira se isključivo na prikupljanju dokaza. „Njuškala“ se rađaju, a obrazovanjem, iskustvom, osluškivanjem intuicije, postaju samo nenadmašivi. Oni znaju kako da dođu do istine i „isteraju pravdu“ za sve one koji su pogođeni kriminalnim radnjama.

Telohranitelji – Zaštitnici u senci

Sa druge strane, telohranitelji su stručnjaci za fizičko obezbeđenje lica. Njihov posao je da zaštite integritet pojedinca od potencijalnih pretnji kao što su fizički napadi, otmice, atentati i slično. Oni često rade za visokoprofilne pojedince, kao što su političari, poznate i VIP ličnosti, vladini zvaničnici, poslovni lideri.

Povezanost i saradnja

Iako smo konstatovali da su njihove uloge različite, detektivi i telohranitelji često se nadopunjuju i sarađuju. Na primer, detektiv može istražiti pretnju upućenu osobi koja je predmet zaštite, dok telohranitelj obezbeđuje tu osobu. Detektivi mogu koristiti informacije koje telohranitelji prikupljaju o potencijalnim pretnjama, kako bi došli do novih saznanja i dokaza. S druge strane, telohranitelji mogu koristiti rezultate detektivskih istraga da bolje razumeju i anticipiraju pretnje.

Pored toga, oba profesionalca se oslanjaju na slične veštine, uključujući analitičko razmišljanje, poznavanje prava i propisa, sposobnost brzog donošenja odluka i vrhunsku fizičku spremnost.

Profesionalac ili amater? 10 grešaka koje prave operativci bliske zaštite

Zajednička misija

Iako detektivi i telohranitelji obavljaju različite zadatke, njihova uloga u održavanju bezbednosti je neraskidivo povezana. Bez efikasne istrage, telohranitelji ne bi bili u stanju da efektivno zaštite svoje klijente. Bez odgovarajuće zaštite, detektivi ne bi mogli da sprovedu svoje istrage bezbedno i efikasno.

Stoga, kada detektivi sretnu telohranitelje, stvara se jedinstvena sinergija koja omogućava efikasno rukovanje i rešavanje bezbednosnih pretnji. Bezbednost nije jednosmerna ulica – ona zahteva složen pristup koji spaja obezbeđenje i istraživanje, telohranitelje i detektive.

Informacija je ključ

Detektivi se oslanjaju na informacije. Bilo da je reč o fizičkim dokazima, svedočenjima ili digitalnim tragovima, detektivi moraju biti obučeni da razumeju i tumače različite vrste informacija, da znaju gde da ih traže i kako da postupaju nakon što se „dočepaju“ istih.. S druge strane, telohranitelji takođe koriste informacije, često kako bi anticipirali potencijalne pretnje ili kako bi osigurali bezbednost osobe koju štite. Bez informacija nema akcija.

Prevencija VS reakcija

Dok se telohranitelji često fokusiraju na preventivne mere, poput obezbeđivanja prostora ili procene rizika pre nego što njihov štićenik stigne na određeno mesto, detektivi su obično više reaktivni, istražujući incidente nakon što se dogode. Međutim, to ne mora uvek biti slučaj, detektivi mogu pružiti telohraniteljima dragocene informacije koje mogu pomoći u prevenciji budućih incidenata. Takođe, telohranitelj može zaštiti detektiva u visokorizičnim operacijama ili u situacijama kada nastupe brojne i direktne pretnje po život detektiva usled dolaženja do osetljivih podataka trećih strana koji nisu trebali da ugledaju svetlost dana.

ZA ONE KOJI VOLE ADRENALIN: 🔥NAJOPASNIJI POSLOVI U OBLASTI BEZBEDNOSTI 🔥

Veštine pregovaranja i komunikacije

Iako se često ne prepoznaju, veštine pregovaranja i komunikacije su ključne kako za detektive tako i za telohranitelje. Dok detektivi mogu koristiti ove veštine da prikupe informacije ili sarađuju sa drugima, telohranitelji često koriste pregovaranje kako bi mirno razrešili potencijalno opasne situacije.

Biti psiholog

Kako bi bili uspešni u svom poslu i  detektivi i telohranitelji moraju imati duboko razumevanje ljudskog ponašanja, odnosno moraju po malo biti psiholozi. Detektiv treba da „čita“ osobu, da iz njenog pogleda, rečenica, tona i drugih bihejvioralnih, fizioloških i fizičkih karakteristika proceni njen profil i shodno tome prilagodi ponašanje. Telohranitelji moraju biti sposobni prepoznati pretnje i interpretirati ljudsko ponašanje kako bi efikasno zaštitili svoje klijente. Moraju imati način razmišljanja „zločinačkog uma“ kako bi takve potencijalne radnje predvideli i predupredili.

TOP SAVETI TAJNIH AGENATA: KAKO “ČITATI” LJUDE TRAGOM ZEČJE ŠAPE

Zaključak

Kada detektiv sretne telohranitelja, ne mora nužno izgledati kao scena iz akcionog filma. Umesto toga, može biti početak plodonosne saradnje u kojoj se kombinuju veštine i znanja sa obe strane kako bi se obezbedila sigurnost i pravda. Dok se njihove specifične uloge možda razlikuju, detektivi i telohranitelji često dele slične ciljeve i vrednosti, čineći ih idealnim partnerima u svetu bezbednosti i istraga.

5/5 - (4 votes)
Prethodni članakVAŠ AUTO ZNA VAŠE NAVIKE! Savremeni automobili prikupljaju gomilu podataka o načinu na koji vozite
Sledeći članakExposing the Trojan Horse in Procurement