Majkl Kiz: Ključni koraci za prevenciju tragedije u školama

Majkl Kiz, čiji je život zauvek promenjen nakon što je 2006. godine njegova ćerka Emili ubijena tokom talačke krize u njenoj školi, pokrenuo je kampanju sa jasnim uputstvima za reagovanje u kriznim situacijama u školama.

91
Majkl Kiz: Ključni koraci za prevenciju tragedije u školama
Izvor: Nova.rs
- Sponzor članka -hikvision srbija

Majklova ćerka Emili, koja je imala samo 16 godina, postala je žrtva strašne pucnjave u američkoj školi. Nakon te nesreće, Majkl Kiz, njen otac, preuzeo je misiju da deli pet ključnih koraka za sprečavanje sličnih tragedija u Srbiji i širom sveta.

Majkl Kiz, čiji je život zauvek promenjen nakon što je 2006. godine njegova ćerka Emili ubijena tokom talačke krize u njenoj školi, pokrenuo je kampanju sa jasnim uputstvima za reagovanje u kriznim situacijama. Njegova motivacija leži u činjenici da se loše stvari dešavaju i da je obaveza svih da budu spremni za takve situacije.

Majkl Kiz Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Majkl Kiz i njegov tim razvili su pet ključnih tačaka koje se primenjuju u školama kako bi sprečili tragediju i spasili život. Ovaj program je već uveden u 45.000 škola u Americi i Kanadi, a sada predstavljen i u Srbij, zahvaljujući stručnoj konferenciji koju je organizovala Kancelarija za prevenciju nasilja u Kragujevcu.

Tog kobnog dana, napadač je upao u školu u malom gradu Bejli u Koloradu, gde je Emili bila zatočena sa još šest devojčica. Nažalost, niko nije uspeo da zaustavi napadača, koji je obišao školu pre nego što je ušao u Emilino odeljenje i pretnja eksplozivom završila se tragedijom.

Za rešavanje ove talačke krize angažovane su američke specijalne jedinice SWAT (Special Weapons Assaul Team). Napadač je tokom pregovora sa specijalcima postepeno oslobađao zatočene učenice, a pre nego što je izvršio samoubistvo, ubio je Emili koja je ostala poslednja.

Majkl Kiz je podelio tužnu priču o poslednjem kontaktu sa svojim ćerkom putem SMS poruka u kojoj je Emili napisala „I Love U Guis.“ Nakon toga, kontakt s njom je izgubljen, i to ga je motivisalo da osnuje Fondaciju „I Love U Guis“ i pokrene preventivne programe kako bi se sprečile slične tragedije.

Protokol koji je razvio Majkl Kiz sastoji se od pet ključnih koraka:

  1. Sačekaj
  2. Budi na sigurnom
  3. Zaključaj
  4. Evakuiši
  5. Pronađi sklonište

1698476938-SRP-K12-2021-Public-Address-Poster-806x1024Ovi koraci pružaju jasna uputstva deci, nastavnicima i roditeljima kako da se ponašaju u kriznim situacijama, kao što su pucnjave ili talačke krize. Program se prilagođava različitim scenarijima kako bi se povećala bezbednost u školama.

Od osnivanja Fondacije „I Love U Guis“ 2009. godine, preko 45.000 škola u Americi i Kanadi usvojio je ovaj protokol za povećanje bezbednosti. Svi programi su besplatno dostupni na sajtu Fondacije, a obuka se redovno sprovodi kako bi se osiguralo da svi budu pribrani u kriznim situacijama.

1698476876-Konferencija-protiv-nasilja-1024x768

Majkl Kiz je svoj rad predstavio na Međunarodnoj stručnoj konferenciji za razvoj preventivnih programa za sprečavanje kriminalne radikalizacije u Kragujevcu, zajedno sa šefom SVAT tima koji je rukovodio akcijom u kojoj je Emili izgubila život. Ova konferencija okupila je stručnjake iz različitih zemalja kako bi se razgovaralo o bezbednosti dece i sprečavanju nasilja u školama.

Osim njih, na konferenciji su učestvovali predstavnici domaćih institucija i organizacija, kao i stručnjaci iz Crne Gore i Severne Makedonije. Takođe je prisustvovao i Igor Jurić ispred Centra za nestalu i zlostavljanu decu.

1698476850-Igor-Juric-Konferencija-protiv-nasilja-1024x768
Igor Jurić Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

 

Povezane teme:

Bezbednost u školama: Kako je unaprediti?

U ŠKOLE MOŽE DA UĐE SVAKO: Kako kontrolisati pristup da bi deca bila bezbednija?

KRIZE U FOKUSU: Metode pregovaranja u talačkim situacijama & Smernice za postupanje u masovnim pucnjavama

5/5 - (1 vote)
IZVORNova.rs
Prethodni članakKrađe u maloprodaji: Bezbednost VS Rizik
Sledeći članakVIDEO NADZOR U STAMBENIM ZGRADAMA: KOMŠIJA ILI ŠPIJUN?