VIDEO NADZOR ZA MALA PREDUZEĆA: Evo šta je bitno da znate!

Iako je u današnje vreme neophodan zahtev za sve poslove, cctv je posebno važan i za mala preduzeća gde su investicije male, a rizici srednji i visoki. Mala preduzeća su uvek u opasnosti upravo zbog toga što su mala i naizgled nezaštićena. Pogledate zašto je korisno da imate par digitalnih očiju u vašoj firmi.

382
- Sponzor članka -hikvision srbija

CCTV kamere su kontroverzna tema poslednjih godina posebno kada se javljaju dileme i pitanja privatnosti. Ali koliko god da je kontroverzno, CCTV kamere su postale neophodan uslov u svakom velikom ili malom poslu, a njihova upotreba regulisana je Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti i Zakonom o privatnom obezbeđenju.

Iako je u današnje vreme neophodan zahtev za sve poslove, cctv je posebno važan i za mala preduzeća gde su investicije male, a rizici srednji i visoki. Mala preduzeća su uvek u opasnosti upravo zbog toga što su mala i naizgled nezaštićena. Pogledate zašto je korisno da imate par digitalnih očiju u vašoj firmi.

1.Izbegavate krađe

Danas imamo situaciju da vlasnici preduzeća sve više shvataju da je zaštita poslovanja od nepotrebnih oštećenja (materijalne, finansijske ili reputacione prirode) primarna i neophodna. Na žalost kod mnogih se ta svest razvije onda kada nastupi šteta srednjih ili većih razmera, sa velikim finansijskim posledicama i gubitkom kredibiliteta i imidža.

Opasnosti su raznovrsne, krađe od strane zaposlenih, kupaca, preko provala pa sve do tendencioznog uništenja imovine od strane “ljubomornog komšije“. Više od 33% svih poslova bankrotira zbog krađe zaposlenih, a ostali imaju ogromne gubitke po drugim osnovama.

U takvim slučajevima, instalacija video nadzora na kanalima komunikacije, ulazima/Izlazima, server Sali i ključnim kancelarijama smanjuje mogućnosti da se dese eksterni upadi i interne krađe, pokrivajući sve kritične tačke, posebno mesta kao što su kase, magacini i kancelarije gde stoji poverljiva dokumentacija. Isticanje grafičkog obaveštenja da je objekat pod video nadzorom dobro će zamisliti zaposlene i svako drugo lice. Ipak nije baš isplatljivo da budu snimljeni objektivom kamere dok otuđuju robu iz magacina ili ulaze u prostorije u kojima boravi direktor i u kojima se nalazi prioritetna dokumentacija.

2.Ostvarujete prevenciju kriminalnih aktivnosti

CCTV kamere funkcionišu kao savršeno sredstvo odvraćanja, jer je manja verovatnoća da će lopovi provaliti na mesto gde bi ih mogla uhvatiti kamera. Kada su adekvatno postavljene i pod strateškim uglovima prema planu obezbeđenja i planu tehničke zaštite, omogućavaju vam da vidite sve što se dešava u svakom uglu zgrade iz kontrolne sobe. Neke od ovih kamera imaju senzore pokreta povezane sa njima i automatski prate kretanje uljeza. Ovo je važan faktor za mali biznis, budući da ga razbojnici uvek vide kao najlakšu metu. Pokažite im da greše!

3.Imate dokaze protiv učinioca

Iako CCTV kamera odvraća većinu kriminalaca, postoje oni koji vole da stave na kocku svoju sudbinu.  Na kraju budu uhvaćeni i to zahvaljući vašoj kameri. Na Google možete pronaći mnogo takvih videa. Osim što zasmejavaju internet svojim nestašlucima, ovakvi zapisi sa CCTV-a služe i kao odlično sredstvo za prikupljanje dokaza. CCTV video zapis služi kao čvrsti dokaz i pomaže u rasvetljavanju slučaja kako bi se uhvatio učinilac.

4.Obezbeđujete zaposlene, ne samo imovinu

Zaštita vaših zaposlenih je jednako važna kao i zaštita vaše imovine. CCTV podstiče dobro ponašanje i pomaže da se izbegnu bilo kakve komplikacije usled konfrontacija među zaposlenima ili kupcima, klijentima (treća lica) koje bi mogle da nanesu štetu, posebno reputacionu.  Veoma je važno da se kamere postave na strateškim mestima (izradom Procene rizika u zaštiti lica imovine i poslovanja) kako bi ostvarile svoju funkcionalnu primenu – zaštitu prostora, a sa druge strane treba voditi računa da ne ugroze privatnost i ne utiču kontraproduktivno na rad i ponašanje zaposlenih. Strogo su zabranjene u svlačionicama, kupatilima, dakle na mestima na kojima zaposleni treba da sačuva svoju privatnost.

5.Vršite nadzor kritičnih područja

Svako preduzeće ima oblasti koje su definisane kao kritične zone zbog karakteristika lokacije – unutrašnjeg i spoljnog okruženja koje ukazuju da se baš na tom mestu dešavaju protivpravne radnje (krađe na primer ili maltretiranje zaposlenih) ili zone koje bi se trebalo obezbediti jer imaju posebne ili osetljive informacije kojima ne sme svako da ima pristup; za banke su to njihovi trezori, za kuvara njegov ormarić za recepte, za ostala mala preduzeća to mogu biti kase, prostorije sa sefom i slično.

Poslovne tajne su krucijalne za poslovanja, to je ono što kompaniju razlikuje i izdvaja od konkurencije, a njihovo otuđenje / odliv poverljivih informacija može biti izuzetno štetno za organizaciju, bilo da je velika ili mala.

Postavljanje CCTV kamera na pomenutim tačkama obeshrabruje uljeze, a vama daje osećaj sigurnosti i samopouzdanja jer znate da ste svoj objekat, poslovanje i zaposlene pametno zaštitili.

6.Vaši kupci su u sigurnim rukama

Zadovoljan kupac je srećan kupac, a zadovoljan kupac znači dobro poslovanje. Nažalost, ne možete svakodnevno biti tu da pazite na svoje zaposlene. CCTV kamera vam daje fantastičnu mogućnost da  imate u vidu bezbednosno stanje na objektu i na daljinu u zavisnosti od performansi, kvaliteta i tehničkih mogućnosti uređaja. Ovo vam pomaže i da preduzmete neophodne korake i povećate kvalitet usluge sa druge strane.

7.Štitite se od lažnih tužbi

Prema nekom dosadašnjem iskustvu, ljudi često pokušavaju da iskoriste jedni druge, pa i ne treba da začudi kada se jave lažne tužbe protiv vas. CCTV vam pomaže da dokažete da ste nevini i izbegnete bilo kakve pokušaje lažnih kompromitacija na vaš račun.

8.Štitite zaposlene od seksualnog uznemiravanja

Seksualno uznemiravanje je veoma česta pojava na radnom mestu i njegova zabrana zakonom ne čini puno da se to i spreči. CCTV kamere su pun pogodak ukoliko su takve pojave prisutne u manjem kolektivu. Takođe zaposlenima pruža osećaj sigurnosti a vi kao poslodavac dajete na značaju da su vaši zaposleni  važni za vas.

Osim očiglednih bezbednosnih benefita, postoje i ekonomski. CCTV sigurnosni sistemi su dizajnirani tako da imaju dug životni vek, tako da mala preduzeća mogu lako da pronađu CCTV sisteme koji odgovaraju njihovom budžetu.

4.7/5 - (3 votes)
Prethodni članakU RINGU SA POSLODAVCEM: TOP 10 POKAZATELJA DA STE ŽRTVA MOBINGA
Sledeći članakRODITELJI OPREZ! Opasni izazovi na društvenim mrežama jedan od najvećih rizika za decu i tinejdžere!