Bezbednosni saveti koje morate znati pre sledećeg leta avionom

Da li mislite da je moguće preživeti avionsku nesreću? Verovatno je da se nikada nećete naći u ovako opasnoj situaciju, zbog toga što je avio- industrija dostigla svoj istorijski nivo sigurnosti

482
- Sponzor članka -hikvision srbija

Prema podacima Međunarodne asocijacije za vazudšni saobaćaj, u proseku se dešava jedna nesreća na svakih 4,5 miliona letova. Ipak, postoje stvari koje možete učiniti da biste svaki sledeći let učinili prijatnijim.

BIRAJTE DIREKTNE LETOVE

Većina avionskih nesreća se dešava u fazi poletanja ili sletanja tako da je jedan od najjednostavnijih načina da smanjite mogućnost nesreće da na željenu destinaciju idete direktnim letom. Ako imate tu mogućnost i nije velika razlika u ceni, direktnim letovima ne samo da smanjujete rizik već će vaše putovanje trajati kraće.

VEĆI AVIONI SU SIGURNIJI

Avioni sa više od 30 putničkih sedišta su napravljeni i sertifikovani prema najstrožijim propisima. Takođe, u slučaju bilo kakvog problema veći avioni pokazali su se bezbednijim. U praksi se pokazalo i da veći avioni imaju bolju statistiku preživljavanja putnika.

OBRATITE PAŽNJU NA OBJAVE PRE LETA

Iako deluje da se objave pre poletanja ponavljaju, lokacije najbližih izlaza u slučaju opasnosti mogu se razlikovati u avionima. Neke putničke objave sadrže i informacije o položaju tela koji treba zauzeti u slučaju prinudnog sletanja i koje mogu biti veoma korisne.

PRIČVRSTITE POJAS  ZA VREME LETA

Pravilno vezan sigurnosni pojas obezbediće dodatnu zaštitu i pomoći vam da izbegnete povrede ne samo u slučaju nesreće, već i slučaju turbulencija koje nisu tako retke.

SLUŠAJTE SAVETE KABINSKOG OSOBLJA

Osnovna uloga postojanja kabinskog osoblja u avionu je sigurnost i ukoliko se od vas traži da postupite na određeni način, prvo to uradite pa onda postavljajte pitanja. Još jedan od načina da učinite let prijatnijim je taj da nosite udobnu odeću. Kratke šetnje avionom u slučaju dugih letova se takođe preporučuju.

NE NOSITE SA SOBOM OPASNE MATERIJE ILI PREDMETE

Postoji prilično dugačak spisak zabranjenih predmeta koje nije dozvoljeno uneti u avion, ali zdrav razum nalaže da sa sobom ne nosite na primer benzin, koroziv, otrovne materije ili bilo kakvu vrstu oružja. Lista zabranjehih predmeta je duga i preporučuje se da se pre leta upoznate sa njom kako biste izbegli neprijatnosti.

NE PRETERUJTE SA ALKOHOLOM

Zbog nadmorske visine na kojoj se nalazi avion alkohol ima mnogo jači uticaj nego u normalnim uslovima na zemlji. Umerenost je dobar savet na bilo kojoj nadmorskoj visini, dok će se posebno u avonu izbeći mogući incidenti zbog preterane konzumacije alkohola.

IGNORIŠITE DOSADNO OKRUŽENJE I OPUSTITE SE

Nemojte izazvati incident ili svađu u avionu zbog toga što ste nervozni i kratkog fitilja. Stavite slušalice, opustite se i uživajte što je više moguće. Možete uživati u zabavnom programu koji nudi kompanija, a prednost toga je što će prenos biti prekinut u slučaju neke važne informacije.

NE POSTOJI NAJSIGURNIJE SEDIŠTE U AVIONU

Putnici su često u zabludi da su neka sedišta sigurnija od ostalih. U velikim avionskim nesrećama sa tragičnim ishodima ozbiljnost povrede zavisila je od mnogih faktora. Nesreće sa mnogo dima ili vatre uglavnom su preživljavali sposobni putnici koji nisu paničili.

OSLONITE SE NA RAZUM I OSTANITE PRIBRANI

U slučaju da se ipak nađete u vanrednoj situaciji kao što je evakuacija, pratite uputstva letačkog osoblja, prvo pomozite sebi pa drugima, nemojte paničiti i izađite iz aviona što je brže moguće.

5/5 - (3 votes)
IZVORairsafe.com
Prethodni članakBUDITE ODGOVORNI PREMA SEBI: Naučite mere lične bezbednosti u automobilu
Sledeći članak10 neverovatnih činjenica o bezbednosti o kojima sigurno ne znate ništa