UTICAJ MUZIKE U TOKU VOŽNJE!

Istraživanje koje je sprovela kompanija "Moneybarn" pokazuje da je većina pesama koje vozači favorizuju i preferiraju da slušaju u toku vožnje, zapravo opasna. Takva muzika povećava broj otkucaja srca vozača iznad 120 u minuti i može imati negativan uticaj na koncentraciju, percepciju, motoriku i naravno negativne ishode...

313
UTICAJ MUZIKE U TOKU VOŽNJE!
- Sponzor članka -hikvision srbija

Muzika nas oplemenjuje, u njoj uživamo u svakom trenutku, pa i tokom vožnje. Obično pravimo kompilacije najomiljenijih pesama, koje možda često i nisu baš dobre dok vozimo četvorotočkaša.

Istraživanje koje je sprovela kompanija „Moneybarn“ pokazuje da je većina pesama koje vozači  favorizuju i preferiraju da slušaju u toku vožnje, zapravo opasna. Takva muzika povećava broj otkucaja srca vozača iznad 120 u minuti i može imati negativan uticaj na koncentraciju, percepciju, motoriku i naravno negativne ishode…odnosno može rezultirati bržom i nedovoljno pažljivom vožnjom koja za posledicu ima veći broj prekršaja u saobraćaju ili druge značajnije konsekvence po vozača i druge učesnike u saobraćaju.

Ključno pitanje je u kojoj meri muzika utiče na bezbedno ponašanje u saobraćaju?

Na ovu temu sprovedena su brojna istraživanja, a ono što je ključno u samom odgovoru na postavljeno pitanje jesu sledeći faktori: okolonosti i uslovi na putu, drugi učesnici saobraćaja, ispravnost vozila, psihičko i emotivno  stanje vozača, iskustvo, da li u vozilu sedi još lica, koja vrsta muzike se sluša, koliko glasno, u kom je tempu, precepcija, opreznost…

Kako utiče iskustvo u vožnji?

Jedan od ključnih faktora je iskustvo, a sa tim u vezi uzrast koji određuje nivo iskustva.  Opšte poznato je da su mladi manje iskusni vozači i da su skloniji prekršajima, neopreznoj vožnji, te su svakao podložniji negativnom uticaju muzike na ponašanje u saobraćaju. Šta to znači? To znači da veliki procenat mladih ljudi dok je “za volanom“ pušta agresivnu i glasnu  muziku čiji frekventni opseg negativno utiče na frekvenciju rada mozga, smanjuje koncentraciju, menja raspoloženje uglavnom ka negativnom iako vozač nema svest o tome….svest se javi kada se posledica nažalost dogodi, a svedoci smo nebrojanih primera bahate vožnje sa negativnim ishodima, koji čak mogu biti i tragični.

Iskustveniji vozači, ipak znaju kako da voze i “pod pritiskom“, odnosno slušajući ovakvu muziku, premda značajnu ulogu igra i psihičiko stanje, (ne)stabilnost, emotivni naboj, karakter i temperament vozača. No, jedno je sigurno, od izbora muzike zavisi i oprez. Uz agresivnu muziku kao potencijalnog izvora ugrožavanja sopstvene, a konsekvencijalno gledano i bezebdnost drugih učesnika, sa sobom povlači i konzumaciju alkohola, narkotika ili drugih nedozvoljenih supstanci. U takvoj situaciji zasigurno imamo nešto što se zove direktno ugrožavanje.

Kako muzički žanr utiče na ponašanje u saobraćaju?

Brojna istraživanja bavila su se ovom tematikom, a otrkiveno je da žanr utiče na ponašanje u toku vožnje. Za primer se uzima popularna muzika – rnb, tehno, pop, koji se ne smatraju preporučljivim, već visokorizičnim, jer se zajedno sa dabstep muzikom dovode u korelaciju sa povećanjem brzine, i podstiču agresivniju vožnju za razliku od klasične muzike i džeza koji koji podstiču dobro raspoloženje i ne utiču na brzinu reagovanja.

Muzika i bezbednost

Kako tempo utiče na vožnju?

Tempo muzike određuje tempo kucanja vašeg srca, pa tako muzika koja brža i iznosi 120 bitova u minuti, ubrzava rad srca,a vozač često povećava brzinu i vozi agresivnije. Preporuka je da se tokom vožnje slušaju pesme laganog ritma, idealno oko 70 bitova u minuti, jer je takva muzika relaksirajuća, a ipak održava nivo koncentracije i opreza koji je potreban za sigurnu vožnju, a sa druge strane smiruje u napetim i stresnim gužvama u gradskom saobraćaju.

Kako utiče jačina zvuka na ponašanje u vožnji?

Istraživanja su pokazala da , bez obzira na izbor vsrte muzike, jačina zasigurno utiče na koncentraciju, opreznost, reflekse. Konstatovano je da glasna muzika ometa vozača i usporava vreme reagovanja. Dokazano je da jačina od oko 90 decibela usporava reakciju za čak 20% i umanjuje pravovremeno reagovanje u iznenadnim situacijama.

Koje pesme bi trebalo da izbegavamo dok smo “za volanom“ ?

Istraživanjem koje je sprovela organizacija Moneybarna obuhvaćeno je 96 najpopularnijih pesama na Spotifyju. Prikazaćemo listu “ najopasnijih“  pesama kao najopasnijih i nepreporučljivih u toku vožnje.

  1. „American Idiot“ (Green Day).
  2. „Party in the USA“ (Miley Cyrus),
  3. „Mr. Brightside“ (The Killers),
  4. „Don’t Let Me Down“ (The Chainsmokers),
  5. „Born to Run“ (Bruce Springsteen).

Ocenjeno je da “popularna” muzika 21 veka – RnB, House, elektronska muzika kao i miks pomenutih žanrova nije siguran za slušanje u kolima. Manje od 30 % najpopularnijih pesama za poslednjih 10-15 godina ocenjeno je kao nepreporučljivo u toku vožnje.

Suprotno tome preporučuje se lista od sledećih pet:

  1. „Africa“ (Toto)
  2. „Under the Bridge“ (Red Hot Chili Peppers)
  3. „Stairway to Heaven“ (Led Zeppelin)
  4. „God’s Plan“ (Drake)
  5. „Location“ (Khalid).
5/5 - (4 votes)
Prethodni članak“OKO SOKOLOVO“ U AKCIJI! KAZNE ZA NEPROPISNO PARKIRANJE STIŽU NA KUĆNU ADRESU VEĆ OD 10. AVGUSTA!
Sledeći članakCORONAVIRUS : KOLIKO JE BEZBEDNO PUTOVATI AVIONOM?