Vranje dobija Regionalni centar za vanredne situacije

U Vranju će biti izgrađen Regionalni centar za vanredne situacije. Odeljenje za privredu i ekonomski razvoj Gradske uprave realizovalo je projekat izrade tehničke dokumentacije za izgradnju ovog značajnog objekta, kaže načelnik Dušan Aritonović.

480
Vranje dobija Regionalni centar za vanredne situacije
- Sponzor članka -hikvision srbija

U Vranju će biti izgrađen Regionalni centar za vanredne situacije. Odeljenje za privredu i ekonomski razvoj Gradske uprave realizovalo je projekat izrade tehničke dokumentacije za izgradnju ovog značajnog objekta, kaže načelnik Dušan Aritonović.

Pored urađenog  projekta za izvođenje, pribavljena je građevinska dozvola, a dobijena je i  saglasnost nadležnog Odeljenja za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije. Izradom tehničke dokumentacije stvoreni su uslovi za izgradnju pomenutog objekta.

Lokacija budućeg objekta je određena i nalazi se između Darvinove i Ulice Filipa Filipovića, iza Eko pumpe u Vranju.

Načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Vranju, Vedran Tašković, smatra da je lokacija za izgradnju Regionalnog centra za vanredne situacije idealna za reagovanje u samom gradu, ali i za pružanje pomoći susednim opštinama.

„Ljude i imovinu ćemo zaštititi jer ćemo zahvaljujući dobroj kadrovskoj i tehničkoj opremljenosti biti u prilici da blagovremeno reagujemo u vanrednim situacijama“, dodaje Tašković.

Centar će zauzimati površinu od 5.000 kvadratnih metara, a kada bude izgrađen predstavljaće jedinstveno institucionalno, infrastrukturno, tehničko-tehnološko i bezbednosno rešenje, ne samo za prevenciju, već i efikasno reagovanje različitih spasilačkih jedinica u vanrednim situacijama na teritoriji Vranja i Pčinjskog okruga.

Parcela je površine 1,2 hektara, a objekat će imati tri sprata. Pored centralnog, postojaće i objekti za civilnu i preventivnu zaštitu, transport i trening vatrogasno-spasilačkih jedinica i upravljanje rizikom. Predviđen je i sveobuhvatni centar radi prikupljanja svih relevatnih podataka i informacija. Izgradnja počinje u 2018. i trajaće tri godine. Procenjena vrednost objekta sa neophodnom opremom je 800 miliona.

Vranje je pravi primer u smislu ozbiljnog i odgovornog pristupa, kada je u pitanju sistem zaštite i spasavanja, istakao je zamenik načelnika Sektora za vanredne situacije Stevanović, koji je ukazao na značaj izgradnje Regionalnog centra za vanredne situacije.

„Ministarstvo unutrašnjih poslova je prepoznalo ovo prilikom opredeljivanja sredstava, tim pre što se Vranje nalazi na samom Koridoru 10. Realizacijom jednog ovakvog velikog projekta stvoriće se daleko bolji uslovi za reagovanje u vanrednim situacijama, smanjiće se vreme intervencije i omogućiti podrška susednim opštinama. Vranje i Pčinjski upravni okrug dobiće objekat po evropskim standardima, koji je i sa ekonomskog aspekta od velike važnosti“, naglasio je Stevanović.

„Zajedno smo pokazali visok stepen odgovornosti u vanrednim situacijama i uradili mnogo toga da unapredimo sistem zaštite i spasavanja. Pripremljena je kompletna dokumentacija za izgradnju Regionalnog centra za vanredne situacije u Vranju, a istovremeno se radi i na izradi svih drugih planskih dokumenata predviđenih zakonom. Posle deset godina uređen je i tok Južne Morave kod Zlatokopa, koji je za vreme poplava izazivao brojne probleme“, rekao je dr Milenković.

Zamenik načelnika Sektora za vanredne situacije, Bojan Kostić je istakao da je grad Vranje, u odnosu na druge, načinio veliki iskorak i nalazi se u samom vrhu na planu zaštite i spasavanja.

„Saradnja sa Sektorom za vanredne situacije je na zavidnom nivou i u narednom periodu nastavićemo da unapređujemo ovu oblast i pružamo vam podršku“, izjavio je Kostić.

U saradnji sa Nacionalnim trening centrom Ministarstva unutrašnjih poslova grad Vranje organizovao je dvodnevnu obuku poverenika, zamenika poverenika civilne zaštite, kao i članova Gradskog štaba za vanredne situacije,te članove štabova iz opština Pčinjskog upravnog okruga u aprilu i maju 2018. godine.

Cilj obuke bio je podizanje kapaciteta lokalne samouprave u odgovoru na potencijalne rizike od nastanka elementarnih nepogoda i drugih vanrednih okolnosti. Predavači iz Ministarstva unutrašnjih poslova upoznali su prisutne sa potencijalnim rizicima od nastanka elementarnih nepogoda i drugih vanrednih okolnosti i kako reagovati u takvim situacijama, a polaznicima su nakon završetka dodeljeni sertifikati. To je bila jedinstvena prilika da se učesnici  upoznaju sa obavezama i ulogama u oblasti zaštite i spasavanja, kao i značajem uspostavljanja jasne saradnje i koordinacije sa svim relevantnim subjektima.

Ivan Radivojević iz Nacionalnog trening centra Sektora za vanredne situacije MUP Srbije podsetio je tom prilikom da je i pre tri godine u Vranju organizovana obuka.

„Sistem zaštite i spasavanja se stalno mora unapređivati, i predavanjima o zakonskoj regulativi, proceni rizika i drugim bitnim elementima, članovi Štabova za vanredne situacije stiču neophodno znanje. Pravovremeno reagovanje je veoma bitno jer na taj način smanjujemo posledice, što je i naš primarni zadatak“, rekao je Radivojević.

Pravovremeni značaj reagovanja u vanrednim situacijama, kao i stepen obučenosti članova Štabova, mora biti na visokom nivou. Lokalna samouprava grada Vranja pridaje veliki značaj sistemu  zaštite i spasavanja, a civilna zaštita predstavlja njen stub.

Rate this post
IZVORJUGpress
Prethodni članakMeđunarodna konferencija o zaštiti kritične infrastrukture „Public and Private Security Companies in Critical Infrastructure Protection“
Sledeći članak„KAZNENE KARTE“ – INOVATIVNI PRISTUP KAMPANJI ZA VOŽNJU BEZ ALKOHOLA