OPREZ! PLJAČKAŠI KORISTE HIRUŠKE MASKE!

U alarmantnoj situaciji kada je nošenje maski neophodno u cilju zaštite zdravlja, kriminalci je koriste, ali u cilju izvršenja krivičnog dela. Da, ipak je stvarno!

217
OPREZ! PLJAČKAŠI KORISTE HIRUŠKE MASKE!
- Sponzor članka -hikvision srbija

I pored proglašenog višenedeljnog vanrednog stanja usled globalne pandemije koronavirusom, izgleda da neke, ipak to nije sprečilo u svojim namerama. Prema zvaničnim podacima, stopa kriminaliteta je značajno opala, ali je mali procenat nastavio da dela u sebi svojstvenom stilu.

U alarmantnoj situaciji kada je nošenje maski neophodno u cilju zaštite zdravlja, kriminalci je koriste, ali u cilju izvršenja krivičnog dela. Da, ipak je stvarno! Opšte je poznato da svaka vanredna situacija vuče i ovu drugu problematiku. Prema istraživanjima nošenje maske, osobama pruža osećaj sigurnosti i samopouzdanja, što je i okidač za činjenje određenih akata, koje, u redovnim okolnostima bez nošenja maski i ne bi učinili u javnosti.

Takvu situaciju danas imamo kako u Srbiji i regionu tako i na globlanom nivou, a eklatantan i bizaran primer je poslovnica Sberbanke u Zagrebu, koja je opljačkana od strane maskiranog i naoružanog lica. Istražitelji na terenu nisu otkrivali detalje kako bi učinioca uhvatili, ali se pretpostavlja da je ušao sa hiruškom maskom, jer u suprotnom ne bi mogao ući u bilo koji objekat koji je obezbeđen tehničkom zaštitom da je imao klasičnu “fantomku“. Poslovnica, inače, ima tzv. interlocking vrata, sigurnosna vrata koja bi trebala zaustaviti učinioca, no zaposleni, očito prilikom njegovog ulaska nisu imali razloga da sumnjaju da je reč potencijalno sumnjivoj osobi. Takođe, zaštitne maske bile su od koristi i drugim pljačkašima za izvršenje krađe novca, cigareta i drugih dostupnih artikala, a mete napada su uglavnom benzinske stanice, trafike, prodavnice, banke i druga javna mesta koja “mame“ učinioce krivičnih dela.

Poštujući naložene mere zaštite tokom ovog kritičnog perioda, potrebno je edukovati zaposlene u pogledu zaštite i sprečavanja ovakvih scenarija i podići bezbednost na jedan viši nivo.

5/5 - (3 votes)
IZVORTelegram
Prethodni članakPROTEKCIJA VIP LIČNOSTI U ERI DIGITALIZACIJE
Sledeći članakIstina – Izazov? Da li ste spremni za poligraf?