ZLOUPOTREBE I KRAĐE: VELIKI PROBLEM KOMPANIJA!

Temelj svakog poslovanja je poverenje i kvalitet, čime kompanija jača svoju poslovnu perspektivu i profitira. Problem nastaje kada se jave rizici internog ili eksternog tipa, ili pak kumlulativni, koji dovode do drastičnih gubitaka. Jedan rizik uvek povlači drugi, tako da dolazimo do nečega što se zove Circulus Vitiosus....

259
ZLOUPOTREBE I KRAĐE: VELIKI PROBLEM KOMPANIJA
- Sponzor članka -hikvision srbija

Onlajn kupovina (tašni, igračaka, odeće…) preko trgovinsnkih platformi, postaje sve više popularna u Srbiji, da je postala predmet zloupotrebe u vidu masovnog nestajanja pošiljki i paketa radi sticanja protivpravne imovinske koristi. A shodno  Krivičnom zakoniku („Sl. glasnik RS“, br. 85/2005, 88/2005 – ispr., 107/2005 – ispr., 72/2009, 111/2009, 121/2012, 104/2013, 108/2014, 94/2016 i 35/2019)   član 359: “  Službeno lice koje iskorišćavanjem svog službenog položaja ili ovlašćenja, prekoračenjem granice svog službenog ovlašćenja ili nevršenjem svoje službene dužnosti pribavi sebi ili drugom fizičkom ili pravnom licu kakvu korist, drugom nanese kakvu štetu ili teže povredi prava drugog. Zahvaljujući tome, globalne prodajne platforme Srbiju su svrstale na takozvanu crnu listu i ukinule besplatnu isporuku pošiljki male vrednosti.

Naime,  kompanije koje nude mogućnost on-line kupovine, u ovom slučaju,  Alibaba Group, u okviru koje je postoji AliExpress usluga online kupovine, ima velike probleme zbog  krađe pošiljki i paketa u sveukupnoj vrednosti on nekoliko miliona evra na području Balkana . Zbog ovoga, veliki broj kupaca na internetu kupuje samo robu manje vrednosti, jer u ovakvim okolnostima direktnu štetu trpi kupac (fizičko ili pravno lice) koji poručenu i plaćenu robu nikada ne vidi, a direktne konsekvence većih razmera trpi i sama kompanija (platforma) koja je dužna da korisniku usluga isplati naknadu štete, koju nije ni prouzrokovala, odnosno vrati novac u određeneom roku.

Nijednoj kompaniji ne ide u prilog da posluje i da konstantno u svom  prodajnom procesu  ostvaruje gubitke, stoga su se kineksi prodavci odlučili za pooštravanje mera u vidu povećavanja poštarine za korisnike iz Srbije kako bi smanjili nepotrebne poslovne rizike i osigurali svoj biznis od finansijskog deficita koji je kontinuiran i ne tako zanemraljiv.

Povodm ovog pitanja oglasila se i organizacija potrošača Efektiva koja je u svom saopštenju iznela da je došlo do drastičnog poskupljenja poštarina na prodajnoj platformi Aliexpress, čija cena višestruko premašuje vrednost samog proizvoda, zbog masovnih krađa pošiljki malih vrednosti na putu ka kupcu u Srbiji. Što je za posledicu povuklo da kupci iz Srbije mogu da kupuju artikle u vrednosti do 4,99$  jer su se kineski trgovci proračunali da male štete još uvek mogu da istolerišu.

Efektiva je objasnila da roba male vrednosti prodavana uz takozvani “free shipping” za Srbiju, kako bi se kupac motivisao da i dalje kupuje na “Aliexpressu”. Dok roba ne stigne do kupca, “Aliexpress” uplaćeni novac u depozitu drži kod sebe i obaveštava prodavca da u roku (obično do sedam dana) mora da pošalje pošiljku kupcu u Srbiju, kao i da odredi zaštitni period za kupca u trajanju  od 60 + 15 dana.

U tom roku od 60 dana pošiljka mora da stigne do kupca, a u dodatnom roku kupac ima mogućnost da proveri autentičnost i kvalitet robe. Ukoliko je sve u redu, kupac potvrđuje prijem u naznačenom roku do 60 dana i ako u narednih 15 dana ne pokrene spor zbog kvaliteta robe ili oštećenja, “Aliexpress” tek tada isplaćuje kupca zbog pretrpljene štete.

Pošiljke za koje je dostava bila besplatna obično se nazivaju „male poštanske pošiljke“ koje imaju brojeve za praćenje – „tracking number“ koji važi samo na teritoriji Kine, navodi Efektiva. Poslednja informacija koju kupac može da dobije proverom tog broja je da je „pošiljka napustila zemlju porekla“.

Efektiva navodi da je ceo sistem funkcionisao dok te male pošiljke nisu počele da se masovno kradu, a kupci zbog toga pokreću sporove zbog nedostavljene pošiljke u zastitnom roku od 60 dana. Tako se došlo do ovog saznanja. Tim za rešavanje sporova na portalu „Aliexpress“ uvek presudi u korist kupca i novac vrati, a prodavac ostane i bez robe i bez novca.

Međutim, počele su da se kradu i pošiljke sa brojevima za praćenje, a ako kupac traži svoju pošiljku dobija sledeću informaciju: „naš sistem ne podržava tu formu brojeva za praćenje“…. on „ne vidi vašu pošiljku“, zbog čega je „Aliexpress“ ukinuo besplatne i jeftine poštarine za Srbiju, čime opada kredibilitet i reputacija Srbije kao partnera, ali i njenih vitalnih institucija.

Multiplikovanje ovog problema možemo delimično pripisati pandemijskoj krizi COVID-19, koja je znatno otežala interene i eksterne ekonomske procese, pa tako i realizaciju usluge preko AliExpress-a, budući da je značajno uticala na režim avio saobraćaja, komercijalnog i kargo tipa i drugih vidova transporta.

Kako rešiti problem poslovnih rizika? 

Usled ovakvog dešavanja i u drugim zemljama, tehnološke kompanije ovog tipa nisu sedele skrštenih ruku, te su “rupe“ u poslovanju rešile jačanjem korporativne bezbednosti i uvođenjem novih jačih bezbednosnih mera kao što je upotreba posebne vrste GPS uređaja za satelitsko praćenje paketa, i korišćenje  RFID nalepnica na pošiljkama pomoću kojih kupac može proveriti sadržinu paketa.

Temelj svakog poslovanja je poverenje i kvalitet, čime kompanija jača svoju poslovnu perspektivu i profitira. Problem nastaje kada se jave  rizici internog ili eksternog tipa, ili pak kumlulativni, koji dovode do drastičnih gubitaka. Jedan rizik uvek povlači drugi, tako da dolazimo do nečega što se zove Circulus Vitiosus.

U kontekstu sa tim, ključnu ulogu igra korporativna bezbednost koja je baza kvalitetnog poslovanja, a prvi i najznačajniji korak u njenoj izgradnji je Procena rizika u zaštiti lica, imovine i poslovanja, kojom se sveobuhvatno identifikuju i analiziraju rizici po bezbednost kompanije i definišu aktivnosti i mere kojima se eliminišu potencijalni rizici, a postojeći svode na minimum.

5/5 - (3 votes)
IZVORMONDO PORTAL
Prethodni članak15 RAZLIČITIH UPOTREBA TERMALNIH KAMERA!
Sledeći članak“OKO SOKOLOVO“ U AKCIJI! KAZNE ZA NEPROPISNO PARKIRANJE STIŽU NA KUĆNU ADRESU VEĆ OD 10. AVGUSTA!