PRIVATNOST NA MARGINI: Medicinska sestra uživo prenosila porođaj na mreži!

Ivan Trišović iz službe poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti istakao je za RTS da Zakon o zaštiti podataka o ličnosti striktno propisuje da je saglasnost nužna

168
privatnost-na-margini-medicinska-sestra-uzivo-prenosila-porodjaj-na-mrezi
Printscreen
- Sponzor članka -hikvision srbija

Ivan Trišović iz službe poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti istakao je za RTS da Zakon o zaštiti podataka o ličnosti striktno propisuje da je saglasnost nužna.

Koliko će nas koštati nedostatak etike i profesionalizma?

Skandalozne situacije u domenu nepoštovanja prava privatnosti se svakodnevno dešavaju. Neke budu olako zataškane dok neke jednostavno svojom prirodom i stepenom ugrožavanja dospeju na naslovne strane.

I pored apela advokata, specijalizovanih stručnjaka za GDPR /ZZPL i Poverenika za zaštitu informacija od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti da privatne i javne ustanove i građani shvate ozbiljnost posledica, vidimo da svest nije na zadovoljavajućem nivou i da će institucije tek imati pune ruke posla.

Taman kada pomislimo da nema dalje, desi se upravo ovakva situacija koja nam pokaže da nedostaje ne samo primena zakona, već etika i profesionalizam.  Vest da se uživo prenosio porođaj nagih žena na društvenim mrežama  u operacionim salama GAK „Narodni front“  se ne stišava. Instrumentarka koja je sve to objavljivala na svom nalogu na TikToku je suspendovana i protiv nje je pokrenut disciplinski postupak.

Snimanje i objavljivanje porođaja je strogo zabranjeno Zakonom o zdravstvenoj zaštiti!

Kako se osećaju porodilje čija je privatnost dospela do očiju javnosti bez njihovog znanja? Da li su upućene na koji način mogu da potražuju svoja prava u pogledu tužbe i naknade štete za povredu intime?

Medicinska sestra je tvrdila da ništa nije uradila namerno, te da joj je slučajno ostao upaljen „lajv“.

Prema saznanjima ovo nije prvi put. Naime ova medicinska sestra od juna prošle godine objavljuje detalje iz porođajnih sala na TikToku. Od fotografije sa operacionog stola, preko pripreme instrumenata i lekova za spinalnu anesteziju, do izvlačenja bebe iz stomaka prilikom carskog reza, do stavljanja novorođenčeta u naručje majke.

Prenos porođaja uživo
Izvor slike: Tik Tok, Nova rs

Način na koji je snimala pokazuje da su kolege bile upoznate s tim što radi. Njihova lica, međutim, nisu prikazana, za razliku od lica porodilja čiji intimni trenuci su podeljeni sa javnošću.

Na TikToku pohvalila se da je pre Fronta 15 godina provela na Onkološkom institutu. „Lajv“ porođaja najavljivala je unapred uz fotografiju „spremanja pacijenta za spinalnu anesteziju“, poručujući svojim pratiocima da spreme pitanja koja ih interesuju.

Povodom porođaja koji je iz sale „Fronta“ uživo prenošen na TikToku reagovala je i ministarka zdravlja koja je kazala da niko nema prava da snima pacijente i iznosi njihovu intimu.

Zbog onoga što je učinila ne samo da može ostati bez posla već je za snimanje i objavljivanje snimaka pacijenata bez njihove saglasnosti zakonom predviđena, uz pokretanje prekršajnog postupka, i za odgovorne kazna od 50.000 do 2.000.000 dinara.

Ivan Trišović iz službe poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti istakao je za RTS da taj zakon striktno predviđa da je saglasnost nužna.

Potrebna je izričita saglasnost za obradu tih podataka, snimanje je par ekselans primer obrade tih podataka o ličnosti, tako da je potrebna izričita saglasnost ako se snima, a naročito za objavljivanje – dodao je Trišović.

Podsetimo, nakon reakcije medija na sporne snimke i objave, odmah se oglasilo i rukovodstvo Ginekološko-akušerske klinike „Narodni front“ saopštenjem u kom je rečeno da su zgroženi i da najoštrije osuđuju postupak medicinske sestre, te da se istovremeno zahvaljuju svima koji su blagovremeno ukazali na ovakvo dešavanje.

– Medicinska sestra koja je napravila ozbiljnu povredu radnih dužnosti i obaveza kao i profesionalne etike je odmah po hitnom postupku suspendovana, a pokrenut je i disciplinski postupak.

Napomena: mera zabrane upotrebe mobilnih telefona u porodilištu i operacionoj sali je i dalje na snazi – navodi se u saopštenju Uprave klinike.

Reagovala je i ministarka zdravlja Danica Grujičić koja je naglasila da je „zgrožena činjenicom da je jedan zdravstveni radnik došao na ideju da prenosi ono što se dešava u operacionoj sali na Instagramu, TikToku ili bilo kojoj društvenoj mreži na internetu“:

–  Nikada mi takva ideja ne bi pala na pamet, to je intima svakog pacijenta, niko ne sme da ih snima bez obzira na to da li im se vidi lice ili ne.

IVAN TRIŠOVIĆ: „Najvažnija je sopstvena odgovornost u zaštiti podataka o ličnosti“

5/5 - (2 votes)
AUTOREspreso
IZVOR021
Prethodni članakSecurity kompanije na Međunarodnom sajmu građevinarstva – Idealna tehnička rešenja na jednom mestu
Sledeći članakNa nemačke puteve stižu kamere koje snimaju upotrebu mobilnog telefona u vožnji