Šta je NELEGALNO u UAE?: Od Dubajia do Abu Dabija

Neka manje poznata ograničenja UAE se često zanemaruju od strane turista, pa zato budite u toku šta je nelegalno i zbog čega sve možete biti uhapšeni, kažnjeni ili čak deportovani iz zemlje.

403
Šta je NELEGALNO u UAE?: Od Dubajia do Abu Dabija
- Sponzor članka -hikvision srbija

Iako postoje različiti zakoni širom sveta, verujte da ove posebno treba razmotriti dok ste u Dubaiju, uopšte dok boravite u UAE. Neka manje poznata ograničenja UAE se često zanemaruju od strane turista ili novih stanovnika, pa zato budite u toku šta je nelegalno i zbog čega sve možete biti uhapšeni, kažnjeni ili čak deportovani iz zemlje.

SAMO JE NEBO GRANICA: DUBAI – EKSPERIMENTALNI GRAD BUDUĆNOSTI

Iako je „samo nebo granica“ kada je u pitanju bezbednost i tehnološki razvoj, granice za  ljude ipak postoje, A evo i koje su:

Zatvor za proveravanje tuđeg telefona

Ako imate naviku da svom partneru proveravate sms poruke, pozive i društvene mreže ili da se služite tuđim telefonom, na to  jednostavno zaboravite. Osim ako ste znatiželjni da pored atraktivnih znamenitosti Ujedinjenih Arapskih Emirata posetite i njihov zatvor, za koji verujemo da nije baš tako atraktivan.

U UAE je nezakonito „upadati u privatnost druge osobe“ koristeći bilo kakve online društvene medije. Ovo može dovesti do minimalne kazne zatvora od šest meseci i novčane kazne od 100.000 do 500.000 dirhama.

Slučaj je dospeo na naslovne strane 2016. godine kada je žena u Adžmanu optužena da je narušila privatnost svog muža nakon što je prebacila fotografije sa njegovog telefona na njen preko VhatsApp-a. Kasnije ga je optužila da je imao aferu. Pored toga što je kažnjena sa 150.000 dirhama.

proveravanje telefonaDeportacija za psovke i nepristojne pokrete

Za vas je možda navika, način sporazumevanja i izražavanja nezadovoljstva, u UAE vas čeka oštra kazna.

Psovanje u javnosti je potpuno zabranjeno u UAE, s tim što je upotreba reči „fuck“ zločin, jer „sramoti čast ili skromnost“ osobe, prema članu 373 Krivičnog zakona UAE. Za psovanje je predviđena kazna do godinu dana zatvora i novčana kazna do 10.000 dirhama.

Ako imate naviku da pokazujete srednji prst, budite uvereni da ćete momentalno biti deportovani.

Pokazivanje srednjeg prsta se smatra „nepristojnim gestom“ koji narušava „ponos, privatnost i/ili skromnost žrtve“, i sledi deportacija.

Ovo se naravno proteže i na vašu onlajn aktivnost; korišćenje psovki u porukama WhatsApp-a, ili na bilo kojoj društvenoj mreži ili platformi za razmenu poruka, krši sajber zakone UAE. Ovo uključuje slanje emotikona gore pomenutih nepristojnih gestova. Možete se suočiti sa novčanom kaznom do 250.000 dirhama, zatvorskom kaznom ili deportacijom.

Paprene kazne za jelo ili piće u javnom prevozu

Potpuno je zabranjeno jelo i piće u svim oblicima javnog prevoza i njihovim stanicama, od metroa i autobusa do pešačkih prelaza. Ako vas uhvate u konzumiranju hrane i pića, vaš novčanik može biti lakši za 100 dirhama.

Zatvorska kazna za hranu koja sadrži mak

Zrno maka je izvor opijuma i zabranjena supstanca u UAE. Biti uhvaćen u posedu maka predstavlja ozbiljno kršenje zakona i za posledicu ima zatvorsku kaznu. Ako ste ljubitelji maka, suzdržite se tokom boravka, kako ne bi ste upali u nevolje.

zatvorska kazna za hranu koja sadrži makOštre kazne za prikupljanje novčanih sredstava

Samostalno organizovanje i prikupljanje novca za dobrotvorne svrhe, za bliske bolesne ljude i socijalnu pomoć je skoro pa nemoguća misija u UAE. Prikupljanje sredstava prvo mora da odobri Odeljenje za islamska pitanja i dobrotvorne aktivnosti (IACAD); u suprotnom, objavljivanje prikupljanja sredstava i pozivanje na donacije uz dozvolu krši zakone UAE o dobrotvornim akcijama. To može dovesti do zatvora, novčanih kazni od 250.000 do 500.000 dirhama, pa čak i deportacije.

Korišćenje VPN-a

Prema zakonima UAE o sajber kriminalu, korisnici VPN-a mogu se suočiti sa kaznama u rasponu od 500.000 do 2 miliona dirhama ako „koriste lažnu IP adresu ili adresu treće strane na bilo koji drugi način u svrhu izvršenja zločina ili sprečavanje njegovog otkrivanja”. Dakle, bez obzira da li pokušavate da pristupite ograničenom ili blokiranom sajtu, ili preuzimate materijal zaštićen autorskim pravima, rizikujete veliku kaznu.

Pauk za prljavo vozilo

Uz česte peščane oluje u UAE, pomislili biste da će vam biti oprošteno što imate prašnjav automobil. Međutim, smatra se da prljavi automobili „narušavaju imidž grada i javno zdravlje“. Kao rezultat toga, oni se rutinski odvlače, a vlasnici dobijaju novčane kazne i zaplenu od 3.000 dirhama.

Kazne za nepropisno pranje automobila

Iako ste upravo oprali automobil, znajte da vas „nepravilno“ pranje automobila takođe može dovesti u ozbiljne probleme. Zabranjeno vam je da perete automobil u stambenim zonama ili zapošljavate radnike kako bi taj posao obavili umesto vas.

Kako kažu u UAE, takva slika „narušava prelepu sliku grada“, a prljava voda zagađuje ulice i kanalizaciju. Umesto toga, morate da odvezete svoj automobil do namenskih objekata, Wash Car na benzinskim stanicama i u zonama tržnih centara koja imaju odgovarajuće objekte za pranje vozila.

Fotografisanje ljudi bez njihove dozvole

Ovo je veoma ozbiljan prekršaj koji je pogodio mnoge ljude. UAE su veoma strogi u pogledu očuvanja privatnosti pojedinaca, a fotografisanje nekoga bez njihovog znanja ili saglasnosti shvata se veoma ozbiljno. Ovo se dodatno pogoršava ako objavite ove slike na platformama društvenih medija. Prema zakonima o sajber kriminalu, možete biti kažnjeni do 500.000 dirhama i šest meseci zatvora za prekršaj, iako su u praksi kazne mnogo strože, jer su razni posetioci deportovani.

fotografisanje drugih ljudiJedan zloglasni slučaj bio je slučaj Džodi Megi, australijske učiteljice koja je zatvorena, kažnjena sa 10.000 dirhama i deportovana nakon što je na svoju ličnu Fejsbuk stranicu postavila sliku vozila parkiranog preko dva parking mesta za invalide. Šta je dozvoljeno fotografisati, a šta ne, pročitajte OVDE.

Snimanje i deljenje fotografija saobraćajnih nesreća ili nesreća u vazduhoplovstvu

Snimanje slika je generalno rizičan posao u UAE. Pored zabrane fotografisanja vojnih zgrada, sudova i palata, nije vam dozvoljeno da slikate saobraćajne nezgode koje vidite na svom putovanju kao što je to slučaj svuda u svetu te ih masovno ima Youtube platformi i drugim socijalnim mrežama.

Ovo vas može koštati između 50.000 i 3 miliona dirhama i dovesti vas u opasnost od deportacije. Ovo se proteže i na nesreće u vazduhoplovstvu.

Postavljanje ovakvih slika i video snimaka na platforme društvenih medija potpuno je zabranjeno.

Izmišljanje i širenje glasina

Možda najdvosmisleniji prekršaj na ovoj listi, sve što se tumači kao glasina je kažnjivo po zakonu UAE. Ogovaranje, posebno na društvenim mrežama, može rezultirati kaznom od tri godine zatvora i novčanom kaznom do milion dirhama. Nameravajući da se obračuna sa onima koji „oštećuju društveni mir i javni red“ i predstavljaju pretnju „nacionalnom miru“, UAE imaju veoma stroge zakone o širenju vesti na mreži.

Ovo je otkriveno nakon poplava 2016. godine, kada su fotografije i video snimci štete izazvane jakom kišom i jakim vetrovima naveliko kružili na platformama društvenih medija. Ovo je proglašeno glasinama, a proglašeno je da je diskusija o nevremenu i deljenje negativnih fotografija nezakonito.

Planirate da obiđete još destinacija? Pročitajte naš sledeći tekst i ostanite bezbedni tokom putovanja!

Planirate putovanje? TOP 10 najčudnijih zakona inostranih zemalja koje treba da znate

5/5 - (2 votes)
IZVORCulture trip
Prethodni članakHIKVISION NA MEĐUNARODNOM SAJMU GRAĐEVINARSTVA (SEEBBE) 2023
Sledeći članakWAD konferencija, Prag 2023: Dobrodošli u Svetsko udruženje detektiva!