5 načina na koje društvene mreže menjaju korporativnu bezbednost

Bezbednosni timovi korporacija moraju biti svesni da sadržaji sa društvenih mreža munjevitom brzinom izazivaju povratne reakcije na realne situacije

484
5 nacina na koje drustvene mreze menjaju korporativnu bezbednost
- Sponzor članka -hikvision srbija
  1. Zahtevanje urgentnih reakcija

Hitno saopštenje je samo jedan od primera ubrzanog delovanja koji se od bezbednosnih timova očekuju u vreme krize. Svaka intrigantna situacija može rezultirati gomilom tekstova, poziva i e-mailova od zainteresovanih aktera – a svaki od njih želeće da zna šta se dogodilo i kakav je potencijalni uticaj na kompaniju. Da bi blagovremeno i efikasno odgovorili, bezbednosni timovi moraju uvek držati situaciju pod kontrolom.

  1. Informacije su na sve strane

Pre 10-ak godina, pouzdane informacije o velikim incidentima mogle su biti dobijene samo putem zvaničnih kanala. Međutim, društvene mreže omogućile su bezbednosnim timovima da do udarnih vesti dođu preko „tajnih” izvora. Iako ovo povećanje dostupnosti informacija omogućava timovima da budu aktivniji, sa druge strane obim podataka je zapanjujući i raste iz dana u dan.

  1. Društvene mreže su klizav teren

Informacije sa društvenih mreža mogu biti kontradiktorne i oprečne. Iako je sadržaj odmah i lako dostupan, često nije proveren. Menadžeri bezbednosti moraju imati znanja i umeća da pronađu relevantne informacije, da ih izdvoje iz gomile i da ih iskoriste u svoju korist. U međuvremenu, porast popularnosti aplikacija za razmenjivanje privatnih poruka kao što su „Snapchat” ili  „Whatsapp”, dodatno otežava situaciju.

  1. Sadržaj bledi, ali rizici ostaju

Iako sadržaj sa društvenih mreža nekada deluje prolazno, on može biti izvor ozbiljnih i dugoročnih rizika. Korisnici svoje naloge mogu iskoristiti za pretnje ili iskazivanje nezadovoljstva. Od zaposlenih u nekoj kompaniji mogu da procure informacije o planovima njihovih nadređenih. Deca rukovodilaca kompanije mogu nenamerno otkriti informaciju postavljanjem fotografije ili nekog drugog, naizgled bezazlenog sadržaja. Podsećamo da uticaj ovog izlaganja privatnosti nije ograničen samo na fizičku sigurnost. Rizici se prostiru mnogo dalje.

  1. Pojam realnog vremena postaje haotičan

Događaji koji se odigravaju u realnom vremenu zbog informacija sa društvenih mreža mogu postati problematični. Bezbednosni timovi moraju biti svesni da sadržaji sa društvenih mreža munjevitom brzinom izazivaju povratne reakcije na realne situacije.

4.7/5 - (6 votes)
IZVORsecuritymagazine.com
Prethodni članakZaštita kritične informacione infrastrukture od presudnog značaja
Sledeći članakOpšte Udruženje detektiva Srbije primljeno u porodicu evropskih detektiva