Razmišljajte na vreme: Evo zbog čega bi trebalo da imate protivpožarni aparat

Vatra je vrlo realna opasnost, i protivpožarni aparat bi trebalo da ima svaki dom, automobil, kancelarija ili radionica, iako se svi nadamo da nam oni neće biti neophodni. Ne tako česta upotreba, navodi korisnike da se zapituju koliko su im oni zaista potrebni. Želimo da vas podsetimo: Da, posedovanje protivpožarnog aparata vama i ljudima u vašoj okolini može spasiti život!

1098
Razmišljajte na vreme: Evo zbog čega bi trebalo da imate protivpožarni aparat
- Sponzor članka -hikvision srbija

Stare i preopterećene instalacije, punjači za mobilne telefone, prese za kosu, cigarete, kvarcne peći i neočišćeni dimnjaci najčešći su uzročnici požara. Oni mogu imati katastrofalne posledice, ali uz pomoć protivpožarnih aparata se svi manji požari mogu staviti pod kontrolu.

U slučaju da se u objektu pojavi vatra, protivpožarnim aparatom se mogu sačuvati materijalne stvari, može se kontrolisati plamen do dolaksa vatrogasaca, ali njime se pre svega mogu sprečiti ljudske žrtve.

Ukoliko niste sigurni da li vam je neophodan, predstavljamo vam nekoliko očiglednih prednosti, i razloga da se protivpožarni aparat nađe u vašem okruženju — u domu, u automobilu ili na poslu:

  • Kupovina protivpožarnog aparata je dugotrajno ulaganje

Ne morate ga kupovati svakog meseca, a ni svake godine. Postoje kvalitetni protivpožarni aparati koji mogu trajati i do 15 godina, ukoliko se pravilno održavaju. Na protivpožarni aparat treba gledati kao na dugoročno i veoma korisno ulaganje u bezbednost, a on će vas u rizičnoj situaciji podsetiti zbog čega je odlično što ga imate.

  • Protivpožarni aparati zauzimaju veoma malo prostora

Praktični su, zbog toga što ne zauzimaju veliki prostor. Protivpožarni aparat ne morate sakrivati i možete ga držati na zidu. Sa druge strane, mogu se smestiti u različite vrste hindrantskih ormara, u zavisnosti od izgleda prostorije i individualnih potreba. Osim toga, sasvim je u redu da vaši gosti vide aparat, verovatno će se u tom slučaju osećati sigurnije.

  • Protivpožarni aparati se jednostavno koriste

Najčešći su aparati sa prahom i aparati sa ugljendioksidom. Nakon što kupite protivpožarni aparat, ne zaboravite da se upoznate sa uputstvom za rukovanje, a mi vam prenosimo nekoliko opštih saveta:

  1. Prilikom gašenja aparatom sa prahom, mlazom praha prekrivajte vatru, a ne direktnim upiranjem u plamen;
  2. Kada gasite sa CO2, vodite računa o tome da rukom držite ručku mlaznice, u suprotnom se možete opeći;
  3. Ukoliko imate više ručnih aparata, daleko je efikasnije gasiti sa svim u isto vreme, nego sa svakim aparatom pojedinačno.
  • Protivpožarni aparati nisu zahtevni, ali se moraju održavati

Ovaj korisni uređaj se svakako mora kontrolisati i servisirati. Ovo najčešće podrazumeva periodični pregled na svakih 6 meseci ili na godinu dana. Takođe, za sve vrste vatrogasnih aparata važi pravilo, da se moraju puniti nakon svakog korišćenja. Redovan servis i održavanje vatrogasnih aparata i opreme, se obavljaju samo u prostorijama servisa ovlašćenim od strane MUP-a.

  • Određeni protivpožarni aparati „brinu” o elektronskim uređajima

Nije rekost da se požar dogodi u kacelariji. Ako do toga dođe, bez adekvatnog protivpožarnog aparata oprema ostaje neupotrebljiva, gube se informacije, kao i dragoceno vreme i sredstva za obnavljanje infrastrukture. Iako su skuplji od standardnih, ovi protivpožarni aparati su isplativa investicija i neohodni su ljudima koji imaju vredne elektornske uređaje, zbog toga što ih ne ošćećuju.

  • Postoje veoma moderni aparati za gašenje požara

Iako je bilo teško zamisliti da aparati za gašenje požara ne budu crveni i identični, oni danas mogu biti veoma moderni i uklopivi u svaki enterijer. Ove korisne sprave koje spašavaju živote, sada mogu biti izgledati luksuzno i elegantno, ili šareno i simpatično kako bi se uklopili u dečiju sobu. Sve zavisi od ukusa i potreba.

5/5 - (5 votes)
IZVORezinearticles.com
Prethodni članakRizici i izazovi u obezbeđenju banaka
Sledeći članakZnačaj obaveštajno-bezbednosnog faktora u borbi protiv terorizma