Najveći ekološki projekat u regionu povodom Svetskog dana čišćenja

U svetu se 15. septembra obeležava Svetski dan čišćenja (World cleanup day). Ovaj dan obeležava se u 150 zemalja sveta, sa učešćem 380 miliona volontera. Ovim povodom, u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini organizovano je više akcija sa istim ciljem- očistiti planetu Zemlju.

425
najveci-ekoloski-projekat-u-regionu-povodom-svetskog-dana-ciscenja
- Sponzor članka -hikvision srbija

U svetu se 15. septembra obeležava Svetski dan čišćenja (World cleanup day) povodom kojeg je u Srbiji organizovano više akcija u 40 gradova, u kojima je učestvovalo 15.000 volontera.

U Beogradu se radilo na osam lokacija, uz učešće 2.000 volontera, među kojima su bili radnici više od 20 kompanija, civilnih organizacija i američke ambasade.

Dve hiljade volontera je u Beogradu, na osam lokacija, čistilo Dunavski kej, špic Ade Ciganlije, Zemunski kej, Zvezdarsku i Banjičku šumu, kao i Veliko ratno ostrvo.

U akciju čišćenja, kao volonteri, uključili su se i Američka ambasada i nekoliko američkih kompanija. Američki ambasador Kajl Skat takođe je učestvovao u akciji.

U Srbiji akcije organizuje pokret „Let’s do it! Serbia”, sa svojim partnerima, a podržava je Ministarstvo zaštite životne sredine.

I grad Beograd se prošle subote priključio akciji nekoliko nevladinih organizacija povodom Svetskog dana čišćenja i pomogao organizaciju akcije čišćenja koja se odvijala na 10 lokacija. Funkcioneri i zaposleni u Gradskoj upravi čistili su deo desne obale Dunava, od Hotela Jugoslavija do Ušća.

Akciji su se priključili i sekretarka za zdravstvo Vera Dražić i vršilac dužnosti sekretara za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima Darko Glavaš.

U akciji su pored zaposlenih i funkcionera Gradske uprave grada Beograda, učestvovala Udruženja penzionera Novog Beograda i Zemuna, Udruženje Svibor, Udruženje učesnika radnih akcija, kao i građani Novog Beograda i Zemuna.

Član Gradskog veća, Vladimir Jestratijević, istakao je da se sličnim akcijama dan obeležava u mnogim državama u interesu zaštite životne sredine.

Jestratijević je istakao da su se nevladine organizacije „Let’s do it Serbia„, „JCI“ i „Trash Hero Beograd“ obratile kabinetu gradonačelnika Beograda, kao i mnogim gradovima u Srbiji, sa molbom da se priključe akciji u cilju uspešne realizacije i poboljšanja kvaliteta životne sredine u Beogradu.

„Kabinet gradonačelnika je prosledio poziv Sekretarijatu za zaštitu životne sredine, koji je obavestio se gradske sekretarijate uz poziv da se priključe akciji. Dobili smo lokaciju od hotela Jugoslavija do Ušća, dužine oko 1.800 metara. Zaposleni u Gradskoj upravi uz pomoć penzionera i drugih udruženja, organizovali su se i došli u velikom broju. Narednih godina očekujemo masovnije učešće, bolju organizaciju i odziv. Zaposleni i funkcioneri u Gradu Beogradu uz pomoć i podršku penzionera i građana Beograda ulažu napor da naš grad bude čistiji i zdraviji za život“, rekao je Jestratijević.

Akcija datira iz 2008. godine iz Estonije, sprovodi se u više od 150 zemalja, od 10 do 12 časova sinhrono u svim državama. Cilj je da se pokaže da se zajedničkom akcijom može umnogome doprineti čistijoj i zdravijoj životnoj sredini.

„Let’s do it!“: Crna Gora i Bosna i Hercegovina se priključile akciji

Svetski dan čišćenja je globalni društveni program usmeren ka borbi protiv globalnog problema čvrstog otpada. U sklopu akcije „Let’s do it! očistimo zemlju za jedan dan“, koja se odvijala u 60 opština i gradova širom BiH, na prostoru Ilidže okupilo se oko 250 volontera, koji su dali svoj doprinos za zdraviju i čistiju sredinu.

„Let’s do it!“ projekat je prvi put počeo u Estoniji, pre 10 godina. Inspirisani ovim, stanovnici BiH svoju akciju su počeli 2012. i od tada svake godine održavaju tradiciju svetskog čišćenja.

„Sve dok ima otpada u prirodi, dok god ima potrebe za ovakvim akcijama, mi ćemo ustrajati i nastavićemo da radimo ovakve stvari. Ponoviću da zainteresovanost za ove akcije nikad nije bila mala i uvek smo imali veći problem da nađemo sve ono što je potrebno, nego da izvedemo ljude“, rekao je Junuz Elkaz, koordinator projekta „Let’s do it!“ za Bosnu i Hercegovinu.

Ovo je najveći ekološki projekt u istoriji BiH, a u Sarajevu je realizovan na lokalitetu Rimskih iskopina.

„Čuo sam za akciju preko Facebooka, priključio sam se pre tri godine. Poseban je osećaj volontiranja, još je lepši osećaj kad možemo da sadimo drveće, srećan sam kada možemo da uradimo nešto za našu, ne samo državu, neko čitavu planetu“, ispričao je za N1 Mirza Atović, volonter.

Na najvećem ekološkom projektu učestvovali su ljudi iz različitih delova sveta, đaci osnovnih škola, srednjoškolci, profesori, a sve ih je okupio jedan isti slogan „Jedan dan, jedan cilj, jedna planeta“.

U akciji  „Let’s do it, Montenegro!“ kojom je obeležen Svetski dan uklanjanja otpada, i na Cetinju je oko 300 građana učestvovalo i čistilo svoju životnu sredinu.

Akcija čišćenja je počela u dvorištu nekadašnjeg Austrougarskog poslanstva, a sekretar Sekretarijata za kulturu i mlade Stanko Marković, je rekao da prestonica Crne Gore poklanja veliku pažnju očuvanju i zaštiti životne sredine pa u lokalnoj upravi čine sve da grad bude čistiji.

Koordinatorka Dragana Kaluđerović kaže da je cilj akcije okupljanje na lokalnom nivou, kako bi se deci i mladima podigla svest o očuvanju životne sredine.

„Bitno je naglasiti da su nas podržale škole, pre svega Osnovne škole „Njegoš” i „Lovćenski partizanski odred”, kao i Srednja stručna škola i Gimnazija. Oni su zajedno sa ostalim učesnicima akcije po grupama čistili naselja „Luke Ivaniševića”, „Kongo”, „4. jul” i „Gipos” kao i Orlov krš, Letnju pozornicu i Njegošev park“, istakla je Kaluđerović.

Svetski dan čišenja obeležava se 15. septembra u 150 zemalja sveta, sa učešćem 380 miliona volontera. Akcija datira iz 2008. godine iz Estonije, sprovodi se u više od 150 zemalja, od 10 do 12 časova sinhrono u svim državama. Cilj je da se pokaže da se zajedničkom akcijom može umnogome doprineti čistijoj i zdravijoj životnoj sredini.

5/5 - (1 vote)
IZVORN1, Tanjug, Energetski portal
Prethodni članak„KAZNENE KARTE“ – INOVATIVNI PRISTUP KAMPANJI ZA VOŽNJU BEZ ALKOHOLA
Sledeći članakMUP Srbije aktivno učestvuje u primeni i implementaciji Konvencije o policijskoj saradnji u jugoistočnoj Evropi