Opasan biznis: Krađa bakra je finansijska i bezbednosna pretnja

Ove godine je „Infrastruktura Železnice Srbije” , to jest celokupan železnički sektor pretrpeo materijalne štete zbog krađa od oko 150 miliona dinara, dok su štete zbog prekida saobraćaja i kašnjenja vozova daleko veće. Ipak, najveća opasnost je bezbednost svih učesnika u železničkom saobraćaju, jer krađa železničke opreme predstavlja direktno ugrožavanje bezbednosti, kažu iz preduzeća „Železnice Srbije”

619
Opasan biznis: Krađa bakra je finansijska i bezbednosna pretnja
- Sponzor članka -hikvision srbija

Krađe bakra, železničke opreme sa pruga, saobraćajnih znakova i drugih delova koji utiču na bezbednost i normalno funkcionisanje železničkog saobraća i dalje su svakodnevne. Zapravo, krade se sve što se može prodati u staro gvožđe.

Tokom noći 28. oktobra između stanica Lazarevac i Vreoci, kompaniji „ATM” ukradeno je 1.000 kilograma voznog voda, dok je kompaniji „RZD International” ukradeno gotovo 300 litra goriva! Naredne noći, u stanici Lazarevac, kriminalna grupa je uz pretnju vatrenim oružjem otela još 330 litara goriva.

Iako se u zemljama evropske unije krađe železničke imovine tretiraju kao akt terorizma sa zaprećenim kaznama između 20 i 40 godina zatvora, poseban problem je to što zakon kod nas ne sankcioniše ovakve prestupe, što ohrabruje kriminalne grupe, i teško je doći do dokaza o prodaji ukradene robe. Ovakav način krađe i otimanja samo potvrđuje organizovanost i bezobzirnost bandi.

Uprkos tome što prodajom metala neće mnogo zaraditi, kriminalci ovo posmatraju kao „laku zaradu” i ne libe se ni da rizikuju život kako bi došli do bakarnih žica.

  • Ovaj događaj neće direktno uticati na rok završetka radova, zašto što ćemo mi učiniti sve što treba da bismo ispunili obećanje koje smo dali Vladi da pustimo prugu u novembru. Ja moram da kažem da takav događaj i takve krađe ugožavaju bezbednost saobraćaja i bezbednost odeđenih ljudi koji čuvaju naše gradilište, rekao je Masurbek Sultanov iz kompanije „RZD International”.

Štete  merene milionima evra zbog krađe opreme, osim železnica, trpe i druga preduzeća poput „Elektroprivrede Srbije” i „Telekoma Srbije”.

5/5 - (5 votes)
IZVORrts.rs
Prethodni članakZastrašujući podaci UNICEF-a: Milioni dece širom sveta su žrtve nasilja
Sledeći članakSaveznici za bezbedno okruženje i miran san