5 KLJUČNIH RAZLOGA ZA UVOĐENJE PROTIVPOŽARNIH ALARMNIH SISTEMA

Ako nikada niste imali gorko iskustvo izbijanja požara, smatrajte se srećnim, jer ste izbegli veliku traumu. Protivpožarni alarm je od ključnog značaja za povećanje efikasnosti delovanja, a stavljanje bezbednosti po strani, dovodi do toga da rizik bude u centru pažnje.

401
- Sponzor članka -hikvision srbija

Instaliranje protivpožarnog alarma jedna je od najvažnijih mera koje možete preduzeti kada je u pitanju  upravljanje rizikom od požara. Ako u vašoj poslovnoj zgradi nemate instaliran protivpožarni alarm, razmislite o tome da ga što je pre moguće uvedete. Takođe, treba imati na umu svu relevantnu dokumentaciju koju firma treba da poseduje u zavisnosti od kategorizacije objekta.  A u vezi sa tim, ključan je inspekcijski nadzor i održavanje i testiranje opreme.

Ako nikada niste imali gorko iskustvo izbijanja požara, smatrajte se srećnim, jer ste izbegli veliku traumu, i psihičku i finansijsku. Stavljanje bezbednosti po strani, dovodi do toga da rizik bude u centru pažnje. Tada imamo situaciju u kojoj su ugroženi ljudski životi, stvaranje imovinske i druge materjalne štete pri čemu se ugrožavaju korporativni resursi (radni materjali, uređaji), dakle narušava se celokupan korporativni identitet koji se najviše reflektuje kroz fizička oštećenja, nestajanjem, a često rezultuje i marginalizacijom imidža.

1#   Glavni razlog za ugradnju protivpožarnog alarma je da zgrada bude bezbedna za vaše zaposlene, kupce i stanare. Sprečava ljudske žrtve. Kombinacija detektora dima i toplote, sirena i zvona, kao i strobofonska svetla otkrivaju požar i upozoravaju stanare zgrada, što im daje dovoljno vremena za urednu evakuaciju.

2#   Protivpožarni alarmi smanjuju gubitak imovine: svetla i sirene upozoravaju ljude kako bi pristupili početnom gašenju požara, protivpožarni sistemi automatski obaveštavaju hitne službe i vatrogasnu službu koja se šalju na lokaciju bez odlaganja. Hitnost reagovanja odlučuje dalji tok događaja, brže će se ugasiti vatra i vaša firma, objekat, kuća, pretrpeće manje štete ili ih neće biti.

3#   Protivpožarni alarmi vam skraćuju vreme oporavka: manje oštećenja na objektu znači i kraći zastoj do ponovnog pokretanja poslovnih aktivnosti. Ovo još više smanjuje vaše gubitke od požara, omogućavajući vam da se vratite u klasičan tok dešavanja čak i pre vremena.

4#   Protivpožarni alarmi mogu vas kvalifikovati za popuste u osiguranju: Većina osiguravajućih društava nudi snižene cene premija polisa poslovnog osiguranja ako imate sistem za dojavu požara. U stvari, neki dobavljači zahtevaju da instalirate protivpožarni alarm pre nego što osiguraju vaše poslovanje.

5#   Protivpožarni alarmi vas drže u skladu sa zakonom: Ako želite da izbegnete naknade i neugodne  probleme, zakosnke kazne. jedan od načina da to uradite je instaliranje protivpožarnoh sistema. Ukoliko niste sigurni koje korake treba da preduzmete, šta treba da uradite i ne znate da li je  sem ovog rizika vaša kompanija pogođena i drugim, ne znate da li ste izloženi rizicima koji se eksplicitno (materjalno) odražavaju na poslovanje (finansije, ljudski resursi, zdravlje na radu, upravljanje Informaciono-komunikacionom infastrukturom, instalacija kamera i drugo), to znači da nemate izrađenu Procenu rizika koja je sistemski dokument jer objedinjuje sve pomenute i nepomenute rizike i rešava pitanje istih na nivou čitave organizacije.

Zašto je kontrola ispravnosti važna?

  • Većina protivpožarnih alarma pruža informacije hitnim službama o tome gde se požar nalazi. Neotkriveni kvar u ovom procesu isporuke informacija mogao bi odložiti napore u gašenju požara.
  • Lažni alarmi bi mogli poremetiti vaše svakodnevne operacije i bespotrebno poslati vatrogasna vozila na vašu lokaciju, – lažna uzbuna kojom se bespotrebno troše resursi i materjalni i vremenski
  • Alarm se ne bi mogao pravilno uključiti u požaru, dovodeći živote ljudi u opasnost.
  • Mogli biste biti kažnjeni zbog nepoštovanja propisa o zaštiti od požara.
  • Vaš osiguravajuća kuća može odbiti vaš zahtev bez dokaza o godišnjim inspekcijama protivpožarnih alarma ili drugih uređaja7sistema za gašenje.

Da podsetimo:

Zakon o zaštiti od požara  propisuje obaveze za pravna lica čija je svrha zaštita života i zdravlja ljudi, materijalnih dobara i životne sredine. Zakonske izmene i dopune 2015. i 2018. godine, sveobuhvatno i  eksplicitno su propisale obaveze privrednih subjekata u domenu zaštite od požara u cilju podizanja svesti o značaju i prevenciji. U vezi sa tim, Zakon uvodi obaveznu kategorizaciju objekata prema požarnoj ugroženoti i u zavisnosti od  toga propisuje određene obaveze za pravna lica i druge subjekte. Postoje tri osnovne kategorije  ugroženosti od požara:

  • Prva kategorija   – visok  rizik
  • Druga kategorija – povećani rizik
  • Treća kategorija  – izvesni rizik

Vrlo je važno sagledati ovaj rizik iz ugla vaših zaposlenih, potrošača, klijenta. Postoji stanovište da kompanije koje ne ulažu u sopstvenu bezbednost nisu u stanju ni da je pruže onima koji u nju dolaze i  investiraju, da li kao kupci, potencijalni partneri ili kao zaposleni.

Sa druge strane imamo posmatranje ovog problema kroz prizmu Zakonske regulative kojom se propisuju obaveze. Kazne za prekršaje kreću se od 300.000 do 1 000.000  dinara, a za privredne prestupe i od 500.000 do 3. 000 000 dinara.

5/5 - (3 votes)
Prethodni članakPreko 533 miliona telefonskih brojeva i ličnih podataka korisnika Facebooka procurilo je na hakerske mreže
Sledeći članakPlata ili kora hleba – Zarade službe obezbeđenja