Svetske avio kompanije upozorile: 5G mreža može da utiče na letove širom sveta

Prema avio-kompanijama i regulatorima, 5G mreže mogu da ometaju rad vazduhoplovne opreme, prvenstveno radio visinomera. Ovi instrumenti se koriste prilikom sletanja aviona, posebno u slučaju loših vremenskih uslova.

113
- Sponzor članka -hikvision srbija

Svet se rapidno sve više integriše upotrebom najnovijih tehnologija i sasvim je logično da ljudi širom sveta željno iščekuju sledeću generaciju telekomunikacionih mreža pod nazivom 5G; međutim, nedavna istraga upozorava da bi primena ove tehnologije mogla da utiče na letove aviona širom sveta.

Nova 5G mreža počela je sa radom početkom januara 2022. u Sjedinjenim Državama. Prema rezultatima istraživanja komercijalne grupe Airlines for America, posledice postavljanja 5G tornjeva u pojasu oko aerodroma, izazvalo bi haos na letovima – kašnjenja, preusmeravanja ili otkazivanja zbog smetnji signala.

Tehnički podaci dobijeni od proizvođača iz EU trenutno ne pružaju ubedljive dokaze koji bi mogli da izazovu zabrinutost na području EU

Kako 5G utiče na avione?

Prema avio-kompanijama i regulatorima, 5G mreže mogu da ometaju rad vazduhoplovne opreme, prvenstveno radio visinomera. Ovi instrumenti se koriste prilikom sletanja aviona, posebno u slučaju loših vremenskih uslova.

„Smetnje 5G mogle bi negativno da utiču na sposobnost aviona da bezbedno rade“, rekli su šefovi Boeinga i Airbas Amerika Dejv Kalhun i Džefri Knitl u zajedničkom pismu upućenom američkom ministru saobraćaja.

Prema istrazi, da su 5G pravila Federalne uprave za vazduhoplovstvo (FAA) bila aktivna 2019. godine, oko 350.000 letova bi bilo pogođeno njihovim radom.

„Svaki prekid u radu (radio visinomera) mogu dovesti do incidenata sa katastrofalnim posledicama i potencijalno dovesti do brojnih žrtava“, navodi se u zajedničkom saopštenju objavljenom 2020. godine od strane Međunarodne asocijacije za vazdušni saobraćaj (IATA) i Međunarodne federacija udruženja pilota aviona (IFALPA). Početkom godine, deset najvećih američkih avio-kompanija, uključujući American Airlines, Delta Air Lines i United Airlines, takođe je objavilo „katastrofalne“ posledice uvođenja 5G mreža za avio industriju.

Nema potvrđenih primera smetnji na području Evrope zbog 5G koji bi doveli do kvarova u vazduhoplovnim sistemima ili neočekivanog ponašanja

 Da li se rizici odnose i na druge aerodrome?

Glavno pitanje koje se postavlja u vezi 5G mreže u Sjedinjenim Državama: Da li nužno  ometa vazdušni saobraćaj i u drugim zemljama, budući da je 5G lansirana širom sveta? Na primer, 5G je pokrenuta u mnogim evropskim gradovima. „Tehnički podaci dobijeni od proizvođača iz EU trenutno ne pružaju ubedljive dokaze koji bi mogli da izazovu zabrinutost“, napominje Evropska agencija za bezbednost vazduhoplovstva (EASA). Isto je navela i Uprava za civilno vazduhoplovstvo Velike Britanije – rekli su da „nema potvrđenih primera smetnji zbog 5G koji bi doveli do kvarova u vazduhoplovnim sistemima ili neočekivanog ponašanja“.

Činjenica je da u Sjedinjenim Državama, kada postavljaju 5G mreže, koriste opseg radio frekvencija od 3,7 GHz do 3,98 GHz – ovo je takozvani C-opseg. U Evropi se za 5G mreže koristi sporiji opseg radio frekvencija – od 3,4 GHz do 3,8 GHz.

Ovo je važno jer je, u slučaju SAD, opseg koji se koristi za 5G mreže prilično blizak opsezima koje koriste radio visinomeri i druga oprema za avione, od 4,2 GHz do 4,4 GHz.

Pored toga, neke zemlje imaju posebna ograničenja , kao što je zabrana postavljanja 5G stubova u blizini aerodroma, kao i zahteva da se visina 5g tornjeva prilagodi kako bi se smanjila mogućnost ometanja instrumenata aviona. Na primer, u Francuskoj visina tornja i jačina njegovog signala zavise od blizine aerodroma – ako se u blizini nalazi aerodrom, ove brojke bi trebalo da budu niže.

U Francuskoj upotreba 5G regulisana zakonom

Prema Eriku Furnijeu, direktoru za planiranje spektra i međunarodne komunikacije u francuskoj nacionalnoj kancelariji za frekvencije, 5G tornjevi koji se nalaze u blizini 17 velikih aerodroma u Francuskoj po zakonu moraju biti nagnuti od putanje leta kako bi se sprečila mogućnost smetnji. U SAD do sada nisu izloženi posebni zahtevi za ovo.

Imamo li rešenja za ovaj problem?

AT&T i Verizon su već rekli da će obustaviti 5G implementaciju u radijusu od dve milje (3,2 km) od aerodroma. „Frustrirani smo neuspehom FAA da uradi ono što je skoro 40 zemalja širom sveta već uradilo, a to je da bezbedno pokrene 5G tehnologiju bez ometanja vazdušnog saobraćaja“, rekao je AT&T.

Međutim, ovo nije rešenje problema, već samo pauza – telekomunikacione kompanije će i dalje postavljati 5G mreže u takvim dometima.

U decembru je američka Federalna uprava za vazduhoplovstvo (FAA) zauzvrat već zabranila pilotima da koriste radio visinomere na malim visinama zbog straha od negativnog uticaja 5G mreža. Zbog toga avioni neće moći da slete na više aerodroma i pod određenim vremenskim uslovima – podaci sa drugih instrumenata neće biti dovoljni za ovo. Evropski regulator EASA je takođe savetovao avio-kompanije da obaveste pilote o mogućnosti takvih kvarova na instrumentima i da ih obuče da postupe u slučaju kvara radio visinomera.

Jedno rešenje problema je ažuriranje radio visinomera kako bi mogli da filtriraju smetnje. „Tehnički, to je veoma, veoma lako rešiti. Kao inženjera, frustrira me što se stara tehnologija još uvek koristi“, rekao je Teodor Rapaport, profesor Tendon School of Engineering Univerziteta u Njujorku i jedan od programera 5G mreža.

Kako se avio kompanije pripremaju za posledice lansiranja 5G?

Uopšteno govoreći, stručnjaci primećuju da je jedan od razloga za tekuće poteškoće sukob između FAA i američke Federalne komisije za komunikacije (FCC), koje ne mogu da se dogovore oko standarda i generalno ne žele da rade zajedno. FAA je još 2020. godine stvorila grupu stručnjaka koja je trebalo da traži načine za prevazilaženje sukoba između avio industrije i telekomunikacionih kompanija, ali je ubrzo raspuštena.

FAA takođe kaže da ne može da izda nove standarde za proizvodnju radio visinomera jer nema dovoljno podataka o karakteristikama dizajna 5G opreme. Do oktobra regulator i predstavnici vazduhoplovne industrije još moraju da pripreme nove standarde za visinomere, ali će se oni odnositi samo na nove uređaje.

Pored toga, nadogradnja visinomera može biti prilično skupa – prema The New York Times – u, prema različitim procenama, ovo može koštati avio-kompanije stotine miliona ili čak nekoliko milijardi dolara. Postavlja se prirodno pitanje ko treba da plati ažuriranje – avio-kompanije, telekomunikacione korporacije, ili država treba da izdvoji sredstva za to. Prema mišljenju stručnjaka, za ažuriranje uređaja mogle bi biti potrebne godine. Stoga će najrealnije rešenje za blisku budućnost verovatno biti odsustvo 5G tornjeva oko aerodroma, ili barem smanjenje njihovog kapaciteta na takvim mestima.

 

5/5 - (1 vote)
AUTORTrend Micro
IZVORkommersant
Prethodni članakDŽABA BRZA KOLA: Kamere snimaju na 50 LOKACIJA duž AUTO-PUTA, snimaće čak i pojaseve i telefone
Sledeći članakPUN REZERVOAR – VELIKI RIZIK ZA KOMPANIJU