PREDLOG SINDIKATA POLICIJE: Za provalnike metak u čelo

Predlog Zakona o zaštiti privatne svojine koji je predložio Sindikat zaposlenih policije je jednostavan: Ukoliko provalnik uđe u provatni posed i napadne vlasnika kuće i ukućane možete ga ubiti a da za to ne odgovarate

210
Predlog sindikata policije: Za provalnike metak u čelo
- Sponzor članka -hikvision srbija

Prema objašnjenju Sindikata zaposlenih policije, na ovaj način drastično bi se smanjio broj krađa i provala koje su u porastu, a građani i njihove porodice bili bi bezbedniji.

Evidentan je porast provala i krađa koje se dešavaju kako noću tako i preko dana, zbog toga što provalnici više ne prezaju ni od čega. Lopovi su se osmelili zbog toga što ih zakon štiti, a leto im za to pogoduje jer su ljudima češće otvoreni prozori i vrata. Odgovara im i sezona godišnjih odmora zbog koje je više nego inače praznih domova.

  • Svedoci smo da dosadašnja zakonska regulativa ne štiti u dovoljnoj meri građane i njihove porodice, samim tim ni privatnu svojinu. Prilikom krađa dolazi do tragičnih posledica po vlasnike i njihove članove porodica da budu teško povređeni ili izgube život, a u drugom slučaju kada  oni nanesu povrede ili liše provalnika života, čeka ih zatvorska kazna, navodi se u saopštenju Sindikata zaposlehih policije.

Peticija za usvajanje Zakona o zaštiti privatne svojine se nalazi na sajtu https://www.peticije24.com/145743, a zakon bi predvideo da: Ako provalnik uđe u privatni posed i tom prilikom napadne vlasnika i ukućane koji u samoodbrani i radi zaštite života, ličnog integriteta i privatnog poseda, nanese telesne povreda ili liši života provalnika, vlasnik ne treba zakonski da odgovara.

„Neželjeni noćni posetioci” najčešće posežu za nakitom i novcem, slabije nego ranije kradu belu tehniku i elekrične uređaje, ali usred dana sve češće nestaju bicikli i rasni psi, zapravo sve za šta deluje da ima cenu na crnom tržištu.

Usvajanje Zakona o zaštiti privatne svojine bi sigurno dalo rezultate, ali građani moraju misliti o svojoj bezbednosti. Savetuje se korišćenje odgovarajućih bezbednosnih rešenja, a na raspolaganju su – alarmni sistemi, video nadzor, kontrola pristupa, sigurnosa vrata i brave i mnogo nove tehnologije za zaštitu doma i porodice.

5/5 - (2 votes)
Prethodni članakRazmišljajte preventivno: Jednostavni saveti za ličnu bezbednost
Sledeći članakMenadžeri bezbednosti u borbi sa izazovima i rastućim rizicima