Srpska policija već petu godinu zaredom među deset najboljih članica INTERPOLA

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i predsednik Međunarodne organizacije kriminalističke policije INTERPOL Meng Hongvej istakli su na sastanku u Beogradu da je srpska policija već petu godinu zaredom među deset najboljih članica INTERPOLA.

302
srpska-policija-vec-petu-godinu-zaredom-medju-deset-najboljih-clanica-interpola
- Sponzor članka -hikvision srbija

Predsednik Interpola Meng Hongvej sastao se sa predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem, premijerkom Ana Brnabić i ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem tokom trodnevne posete Beogradu (10.-12. septembra). Unapređenje saradnje u borbi protiv svih oblika transnacionalnog kriminala bilo je u fokusu serije sastanaka između predsednika Interpola i najviših srpskih zvaničnika.

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i predsednik Međunarodne organizacije kriminalističke policije (Interpol) Meng Hongvej istakli su na sastanku u Beogradu da je srpska policija već petu godinu zaredom među deset najboljih članica Interpola.

Hongvej je ovom prilikom razgovarao i o nizu bezbednosnih pitanja sa Vladimirom Rebićem, generalnim direktorom policije i drugim visokim zvaničnicima. Hongvej je naglasio da Interpol i lokalne policijske snage moraju ostati ujedinjene kako bi efikasno delovali protiv svih oblika kriminala.

Hongvej je istakao da je Republika Srbija, jedna od ključnih članica ove međunarodne policijske organizacije.

„U poslednjih pet godina Srbija se nalazi među deset najboljih članica Interpola i aktivno učestvuje u svim aktivnostima ove organizacije i dalje veliki doprinos razmeni podataka. Interpol svakako želi i da unapredi saradnju sa Srbijom“, rekao je Hongvej.

On je naveo da je sa ministrom Stefanovićem imao odličnu komunikaciju i da je na sastanku, na kojem su razmenili mišljenja o više tema na polju bezbednosti, postignut širok konsenzus.

„Srbija aktivno podržava inicijative Interpola i igra ključnu ulogu u pogledu bezbednosti u regionu. Nastavićemo da održavamo visok stepen saradnje kako bismo se suočili sa svim oblicima transnacionalnih zločina, uključujući i novonastale“.

Tokom posete Srbiji, predsednik Interpola se sastao i sa visokim zvaničnicima u Direkciji za međunarodnu operativnu policijsku saradnju u kojoj je smešten Nacionalni centralni biro Interpola za Srbiju, a bio je u prilici i da prisustvuje pokaznoj vežbi Specijalnih antiterorističkih jedinica tokom obilaska sedišta.

„Republika Srbija ima intenzivnu saradnju sa Interpolom. Samo  u ovoj godini, do kraja avgusta, po međunarodnim poternicama na zahtev Republike Srbije uhapšeno je 149 osoba, dok smo mi po međunarodnim poternicama drugih država uhapsili 67 lica na teritoriji naše zemlje“, istakao je Stefanović.

Ministar  Stefanović je istakao da Republika Srbija pridaje izuzetan značaj saradnji sa Interpolom, jer je ta organizacija omogućila neuporedivo brži protok i razmenu informacija o osobama koja predstavljaju bezbednosni rizik ili su počinile neko krivično delo.

„Srbija namerava da nastavi apsolutno jačanje i regionalne policijske saradnje, za koju smatramo da je veoma značajna, posebno kroz svakodnevne kontakte i razmenu informacija između kriminalističkih policija država iz našeg okruženja. To je garant da ćemo kroz smanjivanje birokratije, ubrzavanje informacija i procedura imati bržu i efikasniju saradnju“, rekao je Stefanović.

Ministar je najavio da će Republika Srbija, u susret narednoj Generalnoj skupštini Interpola, koja će se  ove godine održati u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, uputiti pismo svim državama članicama Interpola u kojem će istaći svoju argumentaciju protiv zahteva takozvane države Kosovo za prijem u ovu međunarodnu policijsku organizaciju.

„Uputićemo pismo koristeći argumente koji su utemeljeni u međunarodnom pravu, rezolucijama Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i rezolucijama koje je Generalna skupština Interpola usvojila na prošlogodišnjem zasedanju, a koje kažu da samo država članica Ujedinjenih nacija može postati članica Interpola. Dakle mi samo želimo poštovanje međunarodnog prava i ja sam Hongveja obavestio, naravno poštujući neutralnost predsednika Interpola, o našim argumentima i o tome da će Srbija uputiti pismo svim državama članicama ove međunarodne organizacije“, istakao je Stefanović.

„Smatram da imamo odličnu komunikaciju sa Srbijom i uspešno rešavamo postojeća pitanja“, rekao je Hongvej u Palati Srbija nakon sastanka sa ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem odgovarajući na pitanje kakav je stav Interpola o poternicama Srbije na kojima su kosovski Albanci.

Hongvej je izjavio da ta organizacija zahteve članica za podizanje poternica razmatra na osnovu interne pravne regulative i nakon toga donosi odluku da li je zahtev u skladu sa propisima.

„Kada članica naše organizacije podnese molbu za podizanje poternice mi u Interpolu imamo regulativu i na osnovu tih pravnih papira razmotrimo molbe svake članice organizacije i donosimo odluku da li su molbe u skladu sa našim propisima“, rekao je Hongvej.

Hongvej je dodao i da Interpol ne donosi nikakvu posebnu odluku za pojedinu molbu.

„U slučaju kada je jedna članica podnela molbu sa kojom se ne slaže sa drugim članicama insistiramo da se među članicama Interpola obave konsultacije radi postizanja zajedničkog dogovora“, rekao je šef Interpola.

Stefanović je naglasio da MUP Srbije ima snažnu i jaku saradnju i sa predsednikom Interpola Hongvejom, koji je ujedno i predstavnik Ministarstva javne bezbednosti Narodne Republike Kine, i dodao da je ponosan na saradnju između dva ministarstva.

Govoreći o odnosima Srbije i Kine, Hongvej je istakao da dve zemlje imaju tradicionalno dobre odnose, posebno u oblasti operativno-policijskih poslova.

„Želimo da nastavimo i da i dalje jačamo tu vrstu saradnje. Pridajemo veliku važnost ulozi koju Srbija ima u regionu i u svetu u oblasti javne bezbednosti. Kina i Srbija imaju tradicionalno dobre odnose, i naročito imamo dobru saradnju u oblasti policijskih poslova. Mi podržavamo sve napore srpske strane u jačanju bezbednosti kako u svojoj zemlji tako i u regionu i takođe želimo da, kroz razmenu iskustava, posebnu u oblasti novih tehnologija, unapredimo našu saradnju i damo svoj doprinos jačanju bezbednosti“, zaključio je Hongvej.

5/5 - (2 votes)
IZVORmup.gov.rs, Tanjug
Prethodni članakDA LI JE GUŽVAMA DOŠAO KRAJ? Najavljeno otvaranje novog graničnog prelaza sa Mađarskom u 2019. godini
Sledeći članak„PAMETNI TAHOGRAF“ za veću bezbednost SAOBRAĆAJA