Zagreb bi smart city strategiju trebalo da dobije do polovine 2018. godine

Poslovni dnevnik i Večernji list bili su organizatori događaja „Pametni gradovi” koji u Hrvatskoj naglašava stručnost, izvrsnost i inovativnost u razvoju i implementaciji rešenja smart city-ja, tako što otkriva primere najbolje prakse.

114
Zagreb bi smart city strategiju trebalo da dobije do polovine 2018. godine
- Sponzor članka -hikvision srbija
  • Ujedinjeno Kraljevstvo prepoznaje potencijal za partnerstvo sa Republikom Hrvatskom u razvoju projekta pametnih gradova i drago mi je što možemo jedni s drugima podijeliti iskustva, što je dragocjena pomoć, rekao je Andrew Dalgleish, veleposlanik UK u Hrvatskoj, prilikom otvorenja konferencije Pametni gradovi na zagrebačkom aerodromu Dr. Franjo Tuđman.

“Prema procjenama, 2030. godine će 70% svjetskog stanovništva živjeti u gradovima. Zato moramo napraviti gradove koji će biti dobro upravljani i stvoriti od njih mjesta za lijepi život. Na tom se radi – kako stvoriti što bolju infrastrukturu, transport, zdravstvo, sustav brige o otpadu. Nema jednog modela za sve zemlje i gradove, već svatko mora sam naći vlastiti“, napomenuo je veleposlanik.

Olivera Majić, zamenica gradonačelnika Zagreba, kazala je da taj grad donosi rešenja kao odgovor na savremene izazove. Upotrebljava nove tehnologije, razvija svoj smart koncept, inovativni način korištenja resursa i tehnologija.

  • Važno nam je uključiti građane u kreiranje rješenja koja će doprinijeti gradu. Smatramo da je smart rješenje suštinski pristup održivoj tehnologiji, rekla je O. Majić.

Sigurne zgrade

Zaštita od požara multidisciplinarno je područje i na rešavanju sigurnosnih problema svi trebaju učestvovati jednakim snagama, istaknuto je u sklopu panela posvećenog zaštiti od požara u urbanim sredinama, u sklopu konferencije Pametni gradovi.

Članica komunikacijske skupine udruge Fire Safe Europe, Anđelka Toto Ormuž, je istaknula da se Hrvatska vrlo visoko pozicionirala među europskim zemljama kada govorimo o zaštiti od požara.

Da su zgrade u Hrvatskoj sigurne potvrdio je stalni sudski veštak za požare i eksplozije Milan Carević.

  • Zahvaljujući propisima, nama se ne može dogoditi situacija poput slučaja velikog požara nebodera u Londonu. No, ključni problem kod sigurnosti naših objekata je održavanje. Bacili ste novac ako ne održavate ono u što ste uložili. Inspekcija ne može pregledati sve objekte pa su stanari nadležni za vlastitu sigurnost, Nužni su bolji sistemi prskanja vode u tim situacija, te pooštravanje propisa o razini gorivosti materijala koji se u opremanju domova koriste“, napomenuo je.

Olivera Majić, zamenica gradonačelnika Zagreba ističe da je pametni grad grad vizionara, te da danas više nije pitanje da li mi to možemo, jer je to pitanje koje smo postavljali juče. Danas to moramo. Dodaje da je za pametan grad nužna razmena informacija.

  • Nekad su građani trebali biti informirani, a danas se s njima komunicira i djeluje putem interaktivne komunikacije. Rješenje je  u sustavnosti. Potrebna je integracija jer ona dovodi do održivosti. U Zagrebu živi 800 tisuća ljudi i on mora preuzeti lidersku poziciju u razvoju noviteta. Za sustavnost je potrebna strategija. U Zagrebu bi ta strategija Smart City trebala biti donesena do polovice 2018. a to će omogućiti integraciju. Mi već sad imamo neka rješenja, ali ona su točkasta i neintegrirana“, zaključila je.
5/5 - (3 votes)
IZVORvecernji.hr
Prethodni članak„Veliki Brat” : Kamere snimaju svuda, a ovo su neka od najneobičnijih mesta
Sledeći članakKako se bezbednosna rešenja razvijaju kroz pametne zgrade?